Frissen Fejérből

2021.10.15. 14:02

Hamarosan megkezdődik a bontás a fehérvári kórházon belül: épül az új szárny

Most még egy borostyánnal benőtt régi épület áll a kórház közepén ott, ahol hamarosan megépül a kórházfejlesztés egyik legfontosabb, záróakkordjának számító épülettömbje. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a fehérvári kórházban erősítette meg pénteken: a jelenlegi 11 és fél milliárd forintos fejlesztés egy tömbben teremti meg a pulmonológia, az onkológia és az infektológia helyi bázisát.

FMH

2021.10.15. Kásler Miklós Emberi erőforrások Minisztere, Bucsi László igazgató és Vargha Tamás Államtitkár közös sajtótájékoztatója az hamarosan épülő új kórházi szárny beruhá-zással kapcsolatban. szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról Vargha Tamás országgyűlési képviselő az elmúlt hetekben már beszámolt a székesfehérváriaknak, Fejér megyeieknek, a Modern Városok Program keretében a kormány 11 és fél milliárd forintos forrást biztosít arra, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház területén belül új épülettömböt hozzanak létre három fontos osztály számára. Ennek az épületnek a helyét tekintették meg pénteken és mutatták meg a sajtó számára a hivatalos tájékoztatón. Az eseményen részt vett Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója.

Bucsi a fejlesztés kapcsán azt mondta, szerinte a program „legfontosabb részének tűnik ez az új három szintes épület” – majd kiemelte: a következő hetekben bontások várhatók, majd megkezdődik az építkezés, melynek végén igazi 21. századi épülettel gazdagodik a kórház. Kásler Miklós miniszter pedig a fehérvári kórház kapcsán hangsúlyozta: a régió kiemelt intézménye ez, amely a nap minden percében, 24 órán át a medicina összes diszciplináját tekintve ellátást nyújt a régió betegeinek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- A megelőző pályázatok eredményeképpen a kórház állaga magyarországi összevetésben jó – szögezte le a miniszter, s hozzátette: – A jelenlegi fejlesztés, ami 11 és fél milliárd forint, a pulmonológia az onkológia és az infektológia bázisát teremti meg. A magyar egészségügy hat nemzeti programra épül, azokra a betegségekre dolgoztuk ki, melyekben az emberek zöme meghal vagy megnyomorodik – mondta, s kiemelte az onkológiát, kardiológiát, keringési betegségeket, mentálhigiénés problémákat, mozgásszervi betegségeket, továbbá a gyermekgyógyászati nemzeti programot, amely „értelemszerűen a jövőnket jelenti”, s az infektológiát, melyet pedig kikényszerített a világjárvány. – Ebben az épületben 6 ezer négyzetméteren, egy-egy emeleten valósul meg a három betegségcsoport, a pulmonológia az onkológia és az infektológia kezelése, 1-2 ágyas szobákban, teljes komforttal. Az épület elhelyezése pedig a kórházon belül – a függőfolyosó -, lehetővé teszi a többi egységgel való közvetlen kapcsolatot, sürgősségi ellátással, diagnosztikával, kiszolgáló egységgel, konyhával, raktárakkal – részletezte a miniszter, majd azt mondta: – Kívánom, hogy ez a beruházás szolgálja az itt dolgozók munkáját és az itt élő betegeket.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- Amikor a Modern Városok Program keretein belül megálmodtuk, hogyan szeretnénk fejleszteni a kórházat, az a cél lebegett előttünk, hogy a 2014-es fejlesztés után folytatván a megkezdett utat, olyan 21. századi kórházat hozzunk létre, amely méltó módon szolgálja majd a betegek gyógyulását és a fehérvári kórház ápolói, orvosai munkáját – emelte ki Vargha Tamás is, rámutatva, hogy a most létrejövő épülettömbben mintegy 112 ágyon szolgálják majd a gyógyulást. – De gondoltunk a régebbi épületeinkre is, hiszen szeretnénk ennek a programnak a keretén belül megújítani a hotelszárny, a diagnosztikai és a II. számú szakambulancia épületében a légtechnikai berendezéseket, s ezzel segíteni azon a gondon, hogy nyáron ne legyen túl meleg, télen túl hideg – mutatott a következő célkitűzésre az országgyűlési képviselő, megemlítve a parkolási kérdést is, melynek egy részét már megoldották a program keretén belül, az Erzsébet úton. – Ez hát az a program, melynek legfontosabb elemét, a háromszintes, 6 ezer négyzetméteres épülettömb építését elkezdjük – tette hozzá Vargha-, s amikor 2 év múlva befejezzük, teljessé válik a 21. századi kórház létrehozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában