2021.10.24. 10:00
Ha kevesebb élelmiszert dobunk ki környezetünk mellett, pénztárcánkat is védhetjük
A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék-felmérést végez a Nébih. A kérdőívből kiderül, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető.
Ha bővebb információhoz szeretnénk jutni a megvásárolni kívánt termékről, érdemes alaposan átböngészni a címkét
Forrás: shutterstock
„Az európai fogyasztók élen járnak az élelmiszer-pazarlásban, hiszen egy évben fejenként átlagosan 92 kilogramm élelmiszert dobnak a kukába” – áll a Nébih közleményében, melyben a szakemberek kitérnek a legutóbbi felméréseik eredményeire is.
Ezek szerint a magyar háztartások az átlagnál takarékosabbak. A kutatásaik szerint ugyanis 65 kilogramm átlagos élelmiszerhulladék-termelést mutattak ki, amely fele egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Ez négy százalékkal kevesebb, mint a 2016-os adat. Bár a kimutatott csökkenés jó eredménynek számít, további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy lecsökkentsük a fejenkénti élelmiszer-hulladékunkat a szakemberek által ideálisnak tartott 35 kilogrammra.
A Nébih Maradék nélkül programja tanácsokkal, gyakorlatokkal segíti a vásárlókat, a Maradék nélkül oktatási anyagok pedig rendszeres szereplői az általános iskolák természettudományos tanóráinak, témaheteinek, osztályfőnöki óráinak és nyári táborainak.
A magyar háztartások hatvanöt kilónyi élelmiszert dobnak el
A Nébih korábbi kutatásai rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-hulladék visszaszorítása azon múlik, hogy objektíven mérlegre tegyük a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásainkat. A környezetünk mellett ezzel a pénztárcánkat is védhetjük.