Frissen Fejérből

2021.10.24. 10:00

Ha kevesebb élelmiszert dobunk ki környezetünk mellett, pénztárcánkat is védhetjük

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék-­felmérést végez a Nébih. A kérdőívből kiderül, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető.

S. Töttő Rita

Ha bővebb információhoz szeretnénk jutni a megvásárolni kívánt termékről, érdemes alaposan átböngészni a címkét

Forrás: shutterstock

„Az európai fogyasztók élen járnak az élelmiszer-pazarlásban, hiszen egy évben fejenként átlagosan 92 kilogramm élelmiszert dobnak a kukába” – áll a Nébih közleményében, melyben a szakemberek kitérnek a legutóbbi felméréseik eredményeire is.

Ezek szerint a magyar háztartások az átlagnál takarékosabbak. A kutatásaik szerint ugyanis 65 kilogramm átlagos élelmiszerhulladék-termelést mutattak ki, amely fele egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Ez négy százalékkal kevesebb, mint a 2016-os adat. Bár a kimutatott csökkenés jó eredménynek számít, további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy lecsökkentsük a fejenkénti élelmiszer-hulladékunkat a szakemberek által ideálisnak tartott 35 kilo­grammra.

A Nébih Maradék nélkül programja tanácsokkal, gyakorlatokkal segíti a vásárlókat, a Maradék nélkül oktatási anyagok pedig rendszeres szereplői az általános iskolák természettudományos tan­órái­nak, témaheteinek, osztályfőnöki óráinak és nyári táborainak.

A magyar háztartások hatvanöt kilónyi élelmiszert dobnak el

A Nébih korábbi kutatásai rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-hulladék visszaszorítása azon múlik, hogy objektíven mérlegre tegyük a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásainkat. A környezetünk mellett ezzel a pénztárcánkat is védhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában