Frissen Fejérből

2021.10.27. 08:00

Festés-faragás Nagykarácsonyban az ősz színeinek örülve

Október második felére szellemtanyává alakult át a Nagykarácsonyi Levendulás Tündérkert, ezért van falra hányt boszorkány az épület falán…

Majer Tamás

Bár súlyuk nem dinnyei, mégis illik óvatosan pakolászni a halloweentököket. A képen kékben Boni Linda

Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A település ősi részén, a festői szőlőhegyen található levendulás ház és kert ezen az őszön kicsit átalakult. A változás viszont csak átmeneti, nincsen mitől tartani! Nemsokára ismét tündéri lesz minden.

No persze, most sem rossz hely a levendulás és környéke. Boni Linda, a házigazda lapunknak elmondta, hogy október 15-e óta a tökök vannak főhelyen a házban és udvarán. S így marad ez most már egészen a hónap utolsó napjáig, vagyis még ezen a héten. Szeretettel várják ide a vendégeket, a családokat. A nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskola diákjai és az Örökzöld Óvoda óvodás csoportjai közül is sokan festettek és faragtak tököt az elmúlt napokban a házban és annak udvarán.

A gyerekek embert faragtak a tökökből, jobban mondva: embert rajzoltak belőlük
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tudniillik a Nagykarácsonyi Levendulás Tündérkert alapítói ebben az esztendőben a levendulatermesztés mellett belevágtak a töktermesztésbe is, idén úgy 100-120 darab került, s ez még csak a kezdet. Jövőre még többet szeretnének. Sütőtököket és úgynevezett halloweentököket is termesztettek.

Jelentékeny előrelépés lehet ez az őszre – októberre, november elejére – koncentráló töktermesztés a tündérkert életében. Hiszen, noha a levendulával is hosszú hónapokig van munka, a levendulaszüret fő ideje nyárra esik. Ha másodvirágzást él meg az illatos növény, azt is leszüretelik valamikor szeptemberben.

Bár súlyuk nem dinnyei, mégis illik óvatosan pakolászni a halloweentököket. A képen kékben Boni Linda
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kézügyes foglalkozások kedvelt alanyai ilyen idő tájt a halloweentökök. Boni Linda úgy tapasztalta, hogy inkább a tökök kifestését kultiválják a nagykarácsonyi látogatók. Természetesen a faragásra se restek. A szervezők mindig úgy intézik, hogy jusson felnőtt segítség minden faragni vágyó gyermek mellé. A kéthetes eseménysorozat minden nap 10 órától 18 óráig tart. Belépő díj nincsen.

A festés és faragás közben a kemencében rendre sülnek a sütőtökök. Boni Linda ezeket mézzel édesíti. A résztvevők szomját pedig az almás-tökös ivólé hivatott oltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában