Frissen Fejérből

2021.09.18. 15:40

Úton egy szívesen végzett szakma felé – Duális roadshow címmel szakmai napot tartottak Fehérváron

Duális roadshow címmel szakmai napot tartottak pénteken a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum intézmé­nyében.

Déri Brenda

A karrierút-választás előtt álló fiataloknak nagy segítség ez az esemény

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A pénteki napon reggel 8 órai kezdettel került sor a megnyitóra, ahol a Széchenyi igazgatója, Horváth Lajos Zoltán üdvözölte a megjelenteket, majd elsők között szólt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

– Sokszor beszélünk arról, miért fontos a pályaorientáció. Szerintem az egyik legfontosabb része az, hogy a diákokat olyan szakma felé tereljük, amelyet szívesen végeznének, s amelyben megtalálhatják a saját számításaikat, minden értelemben. Ehhez viszont jó, ha már középiskolai szinten is megismerkednek olyan cégekkel, partnerekkel, vállalatokkal, amelyek erre lehetőséget tudnak biztosítani számukra – hangsúlyozta az elöljáró.

A karrierút-választás előtt álló fiataloknak nagy segítség ez az esemény
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Majd a Székesfehérvári Szakképzési Centrum képviseletében Kulcsár Szilvia kancellár is megosztotta gondolatait az eseménnyel kapcsolatban. Elmondta, hogy a program célja nem más, mint hogy a jelen lévő fiatalok találkozhassanak olyan cégekkel, amelyek segíteni tudnak nekik életük azon lényeges szakaszában, amikor életpályát, karrierutat kell választaniuk.

Az esemény csaknem 900 tanulónak nyújtott betekintést a munka világába; céljuk a fiatalok pályaorientációjának segítése és a megfelelő gyakorlati helyszín kiválasztása volt, ugyanis az új szakképzési rendszerben a tanulók a 11. évfolyamtól kezdődően duális oktatásban teljesítik szakirányú képzésüket részben vagy egészben. Ezen újítás szerint a fiataloknak tanulói munkaszerződést kell kötniük a cégekkel, mely által már nem kizárólag tanulóként, hanem munkavállalóként vesznek részt a vállalkozások működésében. Az intézmény jelenleg számos duális képzővel és egyetemmel áll együttműködésben, melyek ehhez járulnak hozzá. Ezek közül az egyik kiemelkedő cég a Magyar Telekom, amely az informatikai szakos tanulóknak öt állomáson, 29 teremben mutatta be a vállalatot és tevékenységeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában