körültekintés

2021.09.03. 17:30

Sok esetben megelőzhető lenne a lakástűz (videó)

Megszólaltak a szirénák Székesfehérváron, hogy egy – szerencsére csak szimulált – veszélyhelyzetről tájékoztassák a lakosságot. Délután pedig a Móraagro Kft. telephelyén – a tűzoltóság közreműködésével – megtartották a belső védelmi terv gyakorlatot is.

Déri Brenda

Kirívóan magas volt a tűzesetek száma az elmúlt fél évben az országban

Fotó: FMH-Archív

Az év első hat hónapjában 3815 esetben riasztották a tűzoltókat az otthonokban keletkezett lakástüzek megfékezésére, melyek sajnálatos módon 42 emberáldozatot követeltek. Lapunk felkereste Koppán Viktor Dávidot, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület

elnökét, hogy bővebben ismertesse ezen adatokat, illetve elmondja, hogyan előzhető meg a baj, mely számos alkalommal kivédhető lenne különböző tűzvédelmi berendezések beszerzésével.

Kifejtette, az országos adatok megmutatták, hogy a tűzesetek elsődleges oka a nyílt láng használata (öngyújtó, gyertya, mécses, vagy sütés-főzés olyan tűzhelyen, amely nyílt lánggal működik), míg másodsorban az elektromos eszközök meghibásodása okozta a lángokat.

Az elektronikai eszközöket követik a fűtőberendezések meghibásodása, végül pedig a dohányzás – mondta Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke. – Volt olyan az első fél évben itt Magyarországon, hogy dohányzás közben valaki elaludt és egy tragikus tűzeset lett a vége.

Ezek a féléves statisztikai adatok mennyire számítanak kirívóan magasnak az előző évekhez képest?

– Az idei magasabb számokat mutat, mint az előzők. Mi, tűzvédelmi szakemberek azt gondoltuk a koronavírus érkezésével és az ennek okán létrejött Maradj otthon! tendenciával, hogy meg fog nőni a tűzesetek száma. Azonban abban az évben szerencsére nem így lett.

A statisztikák azt is kimutatták, hogy a tűzesetek 99 esetében a szándékosság gyanúja is felmerült. Mi alapján jutottak erre a következtetésre?

– Azokban az esetekben, ahol voltak szemtanúk vagy rögzítették kamerák. Egyértelműen szándékosság jelei látszanak. Illetve amikor haláleset történik vagy bizonyos kárösszeget meghalad a tűz által okozott kár. Ilyenkor hivatalosan tűzvizsgálati eljárás indul, amelyet a katasztrófavédelem tűzvizsgálói folytatnak. Égésnyomokat vizsgálnak, helyszínelnek, égésgyorsító szereket keresnek, melyek alapján megállapítják, hogy szándékos volt-e a keletkezett tűz vagy sem.

Kirívóan magas volt a tűzesetek száma az elmúlt fél évben az országban
Fotó: FMH-Archív

Amennyiben nincs szó szándékosságról, akkor hogyan előzhető meg a baj?

– Úgy gondolom, hogy Magyarországon kissé hiányosak azok az ismeretek, amivel rendelkezniük kellene az embereknek. Nyilván mindenki vett már részt a saját munkahelyén tűzvédelmi oktatáson, de ez a legtöbb alkalommal kimerül abban, hogy a jegyzőkönyv aláírásra kerül. Én tűzvédelmi főelőadóként dolgozom, éppen emiatt sok helyre járok munkahelyi tűzvédelmi előadásokat tartani. Általában az a tapasztalatom, hogy az emberek úgy ülnek be ezekre az előadásokra, hogy nagyon unják és nem is kíváncsiak rá. Akkor valóban nem túl érdekesek ezek a tűzvédelmi oktatások, ha csak a jogszabályok elmormogásáról szólnak, éppen ezért szeretem belevinni a saját tapasztalataimat, történeteimet is, életszerű példákat, megtörtént tűzesetek nyilvánosságra került okait, ezáltal érdekesebbé teszem és talán felkapják a fejüket, hogy milyen könnyen baj lehet. Alapjaiban kellene megváltoztatni a tűzvédelmi oktatást hazánkban, egészen a kisgyerekektől kezdve tudatosítani kell az emberekben a tűzvédelmi alapismereteket. Ugyanúgy, mint az elsősegélynyújtást vagy az újraélesztést.

Milyen alapvető tudnivalókkal indokolt tisztában lenniük az embereknek a megelőzés tekintetében?

– Csupán három egyszerű tényező szükséges ahhoz, hogy tűz üssön ki, és a legtöbb otthonban ezen tényezők rendelkezésre is állnak. Rengeteg éghető anyag – bútorok, ruhák, elektronikai eszközök – vesz körül bennünket, ami a gyulladási hőmérséklettel és oxigénnel párosulva elő is idézheti a tüzet. Ezeket a kiváltó veszélyforrásokat azonban le tudjuk csökkenteni. Konkrét példákkal élve nem olyan helyre tesszük ezeket az éghető anyagokat, ahol sugárzó hőnek vannak kitéve, nem hagyjuk felügyelet nélkül a töltőn vagy áramforrás alatt lévő elektronikai eszközöket, illetve ügyeljünk arra, hogy a hozzátartozó adapterrel töltsük őket, amelyet mindenképpen áramtalanítani kell használat után. Továbbá az is fontos, hogy az áramhálózat ne legyen túlterhelve. Érdemes szakemberrel átnézetni az otthonunkat, ha régebbi a villamoshálózat. Ezen túl ide kapcsolódik a füst­elvezető kémények rendszeres karbantartása is.

Melyek azok a tűzvédelmi berendezések, amelyek akár életet menthetnek tűz esetén?

– A statisztika is mutatta, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstjelző, nem történt halálos eset. Éppen ezért mindenképpen ajánlott ennek beszerzése, olyan helyekre célszerű felszerelni, ahol nagyobb esély van a tűz keletkezésére, konyhák, konnektorok, fűtőberendezések felé. A másik ilyen eszköz a poroltó készülék. Illetve a harmadik kissé kilóg a sorból, de még idetartozik, a szénmonoxid-érzékelő. Ezek mind pár ezer forintból beszerezhetők és életet menthetnek. Összességében elmondható, hogy a tűzesetek nagy része kivédhető lenne, ezen berendezések lakásba iktatásával.

Átlagosan mennyi idő a hívástól számítva, amíg a tűzoltók kiérnek a helyszínre?

– Hazánkban úgy működik a folyamat, hogy a 112-es számon lehet bejelenteni, ha valaki tüzet észlel, majd a segélyhívóközpontban felvesznek egy adatlapot az elmondottakról és eljuttatják a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányításához, akik a legközelebbi parancsnokságot riasztják. A tűzoltóknak jogszabály szerinti kötelessége, hogy a riasztástól számított 2 percen belül elinduljanak. Magyarországon az intézményes szervezett tűzoltás célja, hogy mindenhova 15 percen belül eljusson a segítség. Időnként azonban előfordulhat, hogy az adott település tűzoltói éppen más tűzesetnél, balesetnél dolgoznak, és ilyenkor mindig a legközelebbi szabad tűzoltó egységek indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában