Frissen Fejérből

2021.09.30. 07:45

Nem csak a tópart, a közösség is fejlődik Bakonycsernyén

Hivatalosan is átadták a tó partján felépített, hetven fő befogadására is alkalmas esőbeállót. Az épülethez pályázaton keresztül is érkezett forrás, de az önerőt sem sajnálta a horgászegyesület, mely azóta közgyűlést is tartott a kellemes környezetbe ágyazott, új székhelyen.

Palocsai Jenő

2021.09.24. Megújult Horgászház avatóünnepségét tartották a bakocsernyei horgásztavaknál. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy mennyi áldozatos munkával, pályázati és saját forrással, fejlesztéssel teszi a Bakonycsernyei Horgász Egyesület egészségessé, élővé és különösen vonzóvá azt a tórendszert, ahová messzi tájakról is elindulnak a horgászok. A csernyei tavak még 1992-ben készültek és egy évvel később már mindkét tó horgászható volt. A most átadott épület kezdetleges őse 1996-ban készült horgászok által, teljesen társadalmi munkában. Akkoriban csak eső beállónak, később már vendéglátásra is használták. Az egyesület nem sajátítja ki az esőbeállót. Sztrida József elnök elmondta: – A mostani épület már igazi közösségi térnek épült, sok új lehetőséggel. Kisebb rendezvények megtartására is alkalmas, így nem csak a horgászokat, hanem az ide kirándulókat, sétálókat is szolgálja majd, sőt, várjuk olyan óvodák és iskolák jelentkezését is, akik külső foglalkozásokat, kirándulásokat terveznek. Nem utolsó sorban helyet tudunk adni a tető alatt olyan közgyűléseknek, vezetőségi üléseknek, melyeket zárt térben nem lehetne megvalósítani egy esetleges pandémiás időszakban.

A tavak völgyén gyakran végigsöpör a szél, jól jönnek majd a tervezett, tájba illeszkedő védőtetők
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Valóban, az épület nyitott, de teljesen fedett faépítmény, melynek alapterülete 90 négyzetméter. A befogadó képessége rendezvénytől függően 50-70 fő is lehet. A felújításra a Bakonycsernyei Horgász Egyesület nyújtott be pályázatot még 2020-ban. A Magyar falu program falusi civil alapjából 6 millió forint támogatást kaptak. A megvalósításhoz még további 4 milliót tett hozzá a civil szervezet. A felújítási munkálatokkal június végére készültek el és utána láttak hozzá a környezetének. A terep rendezésével, a parkosítással éppen az avatási ceremónia előtt, szeptember közepén végeztek. Nem a hivatalos átadó ünnepség volt az egyetlen rendezvény, mióta áll az új épület. A horgászegyesület már ott tartotta éves közgyűlését, valamint a tagsági versenyt záró vendégfogadásnak is ez adott helyet, így elmondható, hogy ténylegesen birtokba sikerült venni az esőbeállót.

Nem állnak le a fejlesztéssel

Ezzel kapcsolatban Sztrida azt mondta: – A vezetőségünknek sok érdemleges fejlesztési terve van. Ezek között szerepel a tóparti esőbeállók felújítása, illetve újak építése, de az időjárás és az éghajlat változás is új feladatokat ad a vizes szervezeteknek. Újra kell gondolni az eddigi hozzáállásunkat a vízhez. Valóban el kell kezdeni vízgazdálkodni országosan és térségi szinten is. Sokkal nagyobb becsben kell tartani felszíni vizeinket, vízfolyásainkat. A földrajzi viszonyok lehetővé teszik, hogy egy duzzasztó zsilipet építsünk a tavakat tápláló patakon. Ez két funkciót is elláthatna. Árvíz esetén az árhullám csendesítését, védve a települést is a Gaja-patak tetőzésekor, illetve ezt a többlet vizet tárolni is lehetne, így biztosítva a tavaknak vízutánpótlását aszályos időben. Tapasztalataink alapján és időjárásunk változása miatt ugyanis erre a két végletre kell felkészülni.

Mint megtudtuk, a télen zajlottak a zsilipújjáépítési munkák, amik április végére fejeződtek be

Addigra fel is tudták tölteni tavakat, de ez nem ilyen egyszerű. A két tó halállománya a teljes biomasszájával együtt került a nagyobb tóba, míg a kisebbik medrét teljesen újra kellett halasítani. Ez tavasz folyamán, még ha részlegesen is, de megtörtént, ám a szakember szerint a teljes biodiverzitás visszaállítása 2-3 évig eltarthat. Ehhez jött még az aszályos nyár, amivel kapcsolatban az egyesület elnöke elmondta: – A nyári vízhiány minden évben megtörténik, mert a tavakat tápláló vízfolyás nyáron két hónapra kiszárad. Az idei évben viszont ez már több mint 3 hónapja fennáll, emellett a nyári felhőszakadások is elkerülték a környéket. Az üzemi vízszinthez képest 60-70 centi hiányzik. De elmondhatjuk, hogy ilyen körülmények között is sikerült megőrizni halállományunkat. A nyár folyamán oxigénhiány miatti halpusztulás nem jelentkezett vizeinkben. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a téli tófelújítási munkákkal párhuzamosan iszapkotrást is végeztünk, miáltal a tavak medre mélyebb lett, és az iszapban lévő gázok kiszellőztek.

Most megújult az esőbeálló, és szeptember végén végre elérkezett az idő az avatására is

Az átadó ünnepségen jelen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő is. Köszöntőjében kijelentette, hogy szeret Csernyére jönni, mert a nagyközségben mindig történik valami. Felidézte, hogy az önkormányzat mellett a helyi civil egyesületek, klubok is aktívak, így az elmúlt években a horgászegyesületen túl, a Bakonycsernyei Bányász Sportegyesület, az Élő Kövek Alapítvány, a Polgárőr Egyesület és az Iskolásokért Alapítvány is sikeresen pályázott, éppúgy, ahogy az átadó ünnepségen fellépő Holdviola Néptánccsoport is, melynek tagjai kékfestő ruhákat vásároltak a pályázati forrásból.

Turi Balázs polgármester elismerését fejezte ki a horgász egyesület minden tagjának, akik aktívan részt vállaltak az épület megálmodásában, kivitelezésében, valamint az egész éves társadalmi munkában. Egy jó csapathoz kell egy jó csapatkapitány is, így külön megköszönte Sztrida József lelkiismeretes munkáját, akit már 2016-ban Pro Civitate díjjal jutalmazott a testület. A nagyközség vezetője örömmel számolt be a változásokról: – A horgásztavakra már nem csak az egyesület 250 fős tagsága látogat ki. A falu lakosságából egyre többen választják ezt a helyszínt egy kikapcsolódásra alkalmas sétára vagy egy kellemes reggeli kocogásra. A rendezett környezet, a folyamatosan fejlődő infrastruktúra jó hírét viszi a településnek, hiszen szerte az országból járnak horgászni hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában