Frissen Fejérből

2021.09.29. 07:45

Nagyszerű eredményeket ért el a gárdonyi Piros Edit a Vadászati és Természeti Világkiállításon

Öt munkával nevezett és mind az öt dobogón végzett.

Tihanyi Tamás

Piros Edit

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rangos esemény megmérettetésére több kategóriában lehetett nevezni. Mivel Edit még csak két éve kezdett el preparálni, a kezdők között indult, bár korábban már több figyelemre méltó eredményt sikerült elérnie. Az első FeHoVa Nemzetközi Nyílt Preparátor Versenyen két vadfajjal egy-egy harmadik helyezést, majd a második ilyen versenyen már egy első helyezést ért el. Ezek után következett a legutóbbi kihívás, a Nyílt Preparátor Európa Bajnokság, amelyen öt diorámán összesen hét vaddal vett részt. A fehérfarkú gnú és a dámbikák első, a róka második, a vaddisznó és a borzok diorámája pedig harmadik helyezést ért el.

– Számomra ez óriási eredmény, hiszen öt munkával neveztem és mind az öt dobogós lett – értékelt boldogan Edit, akinek a munkái mindvégig ki lesznek állítva a Hungexpón a világkiállítás ideje alatt, így ez számára óriási lehetőség, hiszen több ezer ember láthatja a díjnyertes preparátumokat.

A laikus számára talán az a dioráma a leglátványosabb, amelyik a verekedő dámbikákat ábrázolja.

Első lett a verekedő dámbikák diorámája
Fotó: Piros Edit

– Ezt kevés preparátor tudja jól megcsinálni – erősíti meg véleményemet. – Ebben van a legtöbb munkám, mivel nagyméretű vadakról van szó, a jelenetet pedig egy három és félméter hosszú diorámára helyeztem el. Ha összeadom a ráfordított munkaidőt, összességében nagyjából három hetet dolgoztam rajta. Az, hogy egy ilyen versenyen kék szalagot, azaz első helyezést kapott, óriási elismerése annak, hogy jól végeztem el a feladatot. Ettől függetlenül vannak hibái, nem tökéletes, ezt is tudom, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm és tanulnom. Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy két év alatt ilyen eredményeket érek el. Minden egyes versenyen való részvétel nagyon sokat lendít előre, hiszen a díjazás után a bírákkal megbeszélhetem a további teendőimet és ők elmondják, hogy mire figyeljek még jobban.

A borzok diorámája harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon
Fotó: Piros Edit

Éjszakánként, amikor Piros Edit magányosan, puskával a kezében járja az erdőt, nem ritkán komoly túrázókat szégyenbe hozó fizikai teljesítményt nyújt, miközben értő füllel és szemmel figyeli a világot, amely őt ott körülveszi. Máskor állatokat preparál gárdonyi otthonában, ahol többnyire fontos megbízáson dolgozik. A vadászati világkiállításon való nagyszerű szereplése mellett jelenleg másik feladata az, hogy egy Nyíradonyban, uniós támogatásból épülő komplexum részére egy 37 négyzetméteres diorámát állít össze, amelyen több tucat vad lesz látható.

Piros Edit
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában