Frissen Fejérből

2021.09.10. 10:57

Kedvezményesen lehet utazni a vasúttal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi rendezvényeire már most érdemes megváltani a menetjegyeket, helyjegyeket. Sokan utaznak a vasárnapi pápai zárómisére, elkerülhető a pénztárak előtti sorban állás. Különvonatok, több kocsival közlekedő menetrend szerinti vonatok, távolsági és nemzetközi buszjáratok, a fővárosi helyszínek között közlekedő transzferjáratok biztosítják a rendezvény helyszíneire az eljutást. Kedvezmények is segítik a zarándok hívek utazását vasúton és a Volánbusz belföldi menetrendszerinti járatain 50 százalékos jeggyel utazhatnak.

mavcsoport.hu

Sokan még ma sem tudják, hogy bizonyos jegyek csak 4 órán át érvényesek a vonaton Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív / Illusztráció

Érdemes elővételben, már most megváltani a vonatjegyeket a vasúti pénztárakban.

Tanácsos az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációt használni – írja a mavcsoport.hu. Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az ilyen módon történő jegyvásárlással az utasok csökkenthetik a koronavírus-fertőzés kockázatát. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat helyjegyfoglaltsága, így az utasok választhatnak megfelelő, helyjegyfoglalással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A hétvégén várható nagyobb utasforgalom miatt a vonatok – amennyiben szükséges – több kocsival közlekednek.

A MÁV-START figyelemmel kíséri az IC vonatok foglalását, s annak megfelelően indítja a helyjegyes vonatokat. A nyugati országrészből várható erős távolsági, és utószezoni balatoni utasforgalom miatt a Székesfehérvárról Budapestre utazóknak elsősorban a Z30-as zónázó, Tatabányáról pedig az S10-es elővárosi vonatok igénybe vételét javasolja a vasúttársaság.

A MÁV-START és a GYSEV a szeptember 5-12. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) regisztráltak részére pénztári és fedélzeti jegyváltáskor 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt, online vásárlás esetén 50 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosít oda-és visszaútra Budapestre a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvarra, Kelenföldre, Kőbánya-Kispestre, Kőbánya felsőre és Zuglóra.

A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 1. kocsiosztály esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. A kedvezményes árú menetjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra érvényes teljes árú menetjegy érvénytartamával azzal a korlátozással, hogy az utazás legkorábban szeptember 4-én 0:00 órától kezdhető meg, a visszautazást legkésőbb szeptember 13-án éjfélig be kell fejezni. A kedvezményre jogosító iratot a vonatok fedélzetén elektronikus formában, vagy kinyomtatott formában ellenőrzik. Feláras vonat igénybe vétele esetén az adott vonatra érvényes felárat meg kell váltani. Bővebben itt olvashat a kedvezményről: https://bit.ly/3toD1SN

A MÁV-START belföldi forgalomban az Eucharisztikus Kongresszus idején jelentős csoportos és egyéni utazásra számít. Szervezett csoportok érkeznek vonattal az ország számos városából, így Miskolcról, Győrből, Veszprémből, Pécsről, Keszthelyről és Debrecenből, továbbá Pest megye térségéből.

Különvonatokkal is érkeznek sokan Budapestre, a szombati Kossuth téri misére, illetve a vasárnapi pápai zárómisére.

Szeptember 10-én pénteken Szombathelyről Várpalota–Veszprém–Székesfehérvár útvonalon Kőbánya felsőre, szeptember 12-én vasárnap Debrecenből Újfehértó–Nyíregyháza–Szerencs–Miskolc útvonalon Budapest-Nyugati pályaudvarra, Zalaegerszegről Szombathely–Veszprém érintésével a Nyugati pályaudvarra, Pannonhalmáról Écs–Győr–Győrszentiván útvonalon a Nyugati pályaudvarra közlekednek különvonatok.

A NEK szervezői a Keleti pályaudvaron a csarnokban 6-os vágány melletti peronnál, a Déli pályaudvaron az 5-6-os vágány közötti területen, a Nyugati pályaudvaron az utascsarnokban a vágányvégtáblák és a főbejárat közötti területen a kongresszus ideje alatt reggel 6:45-től a NEK-es infópultnál adnak hasznos tanácsokat. Kőbánya felsőn a NEK szervezői és a MÁV-START munkatársai is segítik a vonattal érkezőket. Kőbánya felsőn 8 szabványos és 2 mozgáskorlátozottak számára igénybe vehető mobil mosdót telepítettek.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt közlekedik az a matricázott villanymozdony, melyet Erdő Péter bíboros-prímás 2019. május 28-án áldott meg a Vasúttörténeti Parkban. A mozdony eddig 642 130 km-t futott a magyar vasutak pályahálózatán, továbbá érintette Bécset is. A vasúttársaság ezzel a mozdonnyal tiszteleg az egyházi világesemény előtt.

Volánbusz járatok

A Volánbusznál is érdemes már most megváltani a buszjegyeket is a pénztárakban vagy az interneten, illetve megtervezni az utazást www.menetrendek.hu weboldalon.

A rendezvény regisztrált résztvevői a menetrend szerinti járatokon 50 százalékos kedvezmény igénybevételére jogosultak úgy, hogy az odaútra megváltott teljes árú menetjegy a visszaútra is érvényes, az érvényes belépő/regisztrációs jegy felmutatásával.

A Volánbusz távolsági és nemzetközi autóbuszjáratai a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt is a menetrendben megjelölt megállóhelyre érkeznek. A résztvevők onnan a közösségi közlekedést igénybe véve, például villamossal és metróval utazhatnak a rendezvény helyszíneire. A környező közlekedési csomópontoktól és a parkolóövezetekből transzferjáratok biztosítják a rendezvény helyszíneire történő eljutást. Szeptember 10-ig a Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban zajló eseményekre, illetve szeptember 11-én a margitszigeti családi napra menetrend szerint közlekedő transzferjáratokkal utazhatnak.

A rendezvény résztvevői ingyenesen utazhatnak Budapesten belül a helyszínek között közlekedő, díjmentesen igénybe vehető transzferjáratokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában