Frissen Fejérből

2021.09.21. 07:10

Ízletes ételek és virágos kertek versenyeztek a káposzta hazájában, Csurgón

Második alkalommal szervezték meg az Őszi mulatságot a településen. A főszerep a szórakozásé volt, de kijutott a nézőknek a versenyekből és a hagyományokból is.

Palocsai Jenő

Fotó: Gerber Attila

A korábban évtizedekig hagyományosnak számító szüreti felvonulás leginkább a néptáncos legények és leányok hiánya miatt a háttérbe szorult, ám Csurgó nemcsak a jó borairól volt híres egykoron, hanem arról is, hogy a települést körülölelő földeken, beleértve az mai víztározó medrét is, kiváló minőségű káposztát termesztettek, melynek azért volt különlegesen jó íze, mert a Gaja vizével öntözték a nagy fodros leveleket.

Szabó Jenő, Nagy Gábor, Dénes László séfek rendkívül kömölyan vették a feladatot, ezzel is emelve a verseny színvonalát.
Fotó: Gerber Attila

Emiatt történt, hogy az idén második alkalommal szervezett Őszi mulatságokon, a hagyomány okán kikötés volt, hogy csak káposztás éltelek készülhetnek a főzőversenyen. Nyolc csapat veselkedett neki a megmérettetésnek, melyen minden induló kapott valami elismerő oklevelet vagy díjat, nem csak a legjobb három. Volt olyan különdíj, hogy A leginnovatívabb étel, A legszebb tálalás, de még a csapatneveket is értékelték.

Fotó: Gerber Attila

Finomabbnál finomabb ételek készültek, melyeket egy háromtagú, rendkívül szigorú séfekből zsűri értékelt és bírált. A verseny végeredménye úgy alakult, hogy a helyi általános iskola tanáraiból verbuválódott TAN(Y)ERŐK csapat végzett az első helyen. Ételük neve: Gőzölt káposztatekercs vargányamártással.

Fotó: Gerber Attila

A szombati nap másik versenye a Virágos Fehérvárcsurgó volt. Temesvári Krisztián polgármester elmondta: – Ezt a Magyar Vöröskereszt helyi csoportja már közel egy évtizede szervezi. Minden évben körbejárják a települést, majd kiválasztják a legvirágosabb udvart. Ezt az önkormányzat idén annyival támogatta, túl a díjazáson, hogy megkértük a helyi Vöröskereszt csoportját, ne csak a kerítésen belüli területeket vegyék figyelembe, hanem a házak előtt a portát is.

Káposzta Jóska
Fotó: Gerber Attila

Így lett a Rákóczi utcában Wágner Tibor kertje az idei év Legvirágosabb kertje. A győztes kapott egy kerámia plakettet, amit kitehet a falra. Ez is bizonyítja, hogy elnyerte ezt a címet, de emellett további 5 jelölt kert is kapott díjazást. Ők ötezer forintos növénykollekciót is kaptak.

Az eseményen délután kettő órától kerekes kisvonat szállította ki a településről lakosságot és az érdeklődőket a sportpályára. Három órától folyamatosan voltak fellépők a színpadon és mindegyikre óriási volt az érdeklődés.

A jó hangulatú rendezvény, mely a gyerekeknek is számos színes programot tartogatott, hajnali fél háromig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában