Frissen Fejérből

2021.09.01. 15:00

Idén is betöltik mind a húsz helyet Pécsett

Lassan három évtizede ad kollégiumi férőhelyet a megyei önkormányzat 20 szociálisan rászorult hallgatónak.

Palocsai Jenő

Az ünnepélyes átadásra nem mindenki tudott eljönni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Még 1993-ban történt, hogy 20 férőhelyet vásárolt a Fejér Megyei Önkormányzat az akkor még Janus Pannonius Tudományegyetem Szántó Kovács János kollégiumában.

– Azóta az intézmény Pécsi Tudományegyetem Egyetem lett és a kollégium neve is megváltozott – mondta Kovács Zoltán, megyei jegyző – de a szerződés megmaradt, így az öt évfolyam számára összesen 20 helyet tudunk felajánlani Fejér megye elsős, illetve a felsőbb éves egyetemistáinak.

Mint megtudtuk, a döntési mechanizmus a következő: a megyei önkormányzati férőhelyekre való jelentkezés első körben az egyetemi férőhelyre való jelentkezéssel együtt történik. Ha valakinek elutasítják a férőhely miatt beadott pályázatát, akkor az arról szóló jelentést a hallgatói önkormányzat mint a kollégium kezelője megküldi a megyei önkormányzat számára és átruházott hatáskörben a Pénzügyi Jogi és Területfejlesztési bizottság dönt, méghozzá két körben.

Fejér megye jegyzője hozzátette: – Júliusban a felsőbb évesek ügyében kell dönteni, ami az összes férőhely közel négyötöde, ez az első kör. Ez ebben az évben például ez 14 főt jelent. A második körben az újonnan felvett, első éves egyetemisták kollégiumi férőhelyéről döntenek és a keretnek megfelelően most 6 hellyel rendelkezik a megyei önkormányzat.

Az ünnepélyes átadásra nem mindenki tudott eljönni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyeháza emeletén, a Címerteremben tartott kollégiumi férőhely átadó ünnepségen kiderült, hogy az elbírálás során csupán 60%-ban számít a szociális helyzet, ugyanis száz pontos rendszerben értékelik a pályázatokat és a maradék 40 százalék a közösségi tevékenység és a tanulmányi eredmények alapján jön össze.

Az Úrhidán élő Szabó Raul a Pécsi Tudományegyetem negyedéves hallgatója lesz idén.

– Történelem és etika osztatlan szakos tanárira járok és eddig minden évben sikeresen megkaptam a kollégiumot a megyei önkormányzattól. A tapasztalataim jók, egy félreeső környéken van, nem a nyüzsgő belvárosban, sokkal nyugodtabb környezetet biztosítva nekem, vidékinek.

Farkas Krisztina Szabadbattyánból érkezett az ünnepélyes átadásra. Jelenleg másodéves és éppúgy dietetikus lesz, mint a Gárdonyból érkező Kőszegi Réka. A két hallgatóban nem csak a tanult terület közös, hanem az is, hogy ha nem jutnak kollégiumi férőhelyhez, akkor hasznos órákat kell tölteniük az utazással előbb Székesfehérvárra, majd onnan Pécsre, miközben ezt az időt tanulással is tölthetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában