Frissen Fejérből

2021.09.22. 07:30

Hatfokos éjszakák – Nyolc fehérvári házban már kérték a távfűtés indítását

Habár a hivatalos fűtési idény még előttünk áll, már igényelhető a távfűtés: eddig nyolc épület lakói éltek a lehetőséggel. A fűtés indításának már csak a jelenleg is zajló felújítások szabhatnak gátat.

Héjj Vivien

elenleg nyolc épületben már van fűtés, ez különösen az éjszakai hidegek ellen segít

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vénasszonyok nyara az elmúlt hetekben kellemes hőérzettel ajándékozott meg minket, ám az előrejelzések szerint ideje beletörődnünk: eljött a valódi ősz, a következő napokban lesz olyan éjszaka, amikor 6-7 fokig hűl le a levegő.

– Szeptember 15-étől van készenléti időszak, onnantól kezdve – ha a ház belső fűtési rendszere alkalmas, feltöltött állapotban van – közös képviselő, lakásszövetkezet vagy fűtési megbízott útján kérhető a távfűtés elindítása – mondta kérdésünkre Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója.

A fűtésindítás igényét az arra jogosultak regisztráció után egy online felületen keresztül adhatják le. Akik ragaszkodnak a hagyományos megoldáshoz, azok személyesen, papíralapon is kérhetik a fűtés elindítását. Keddi információnk szerint eddig nyolc épületben éltek a lehetőséggel.

Jelenleg nyolc épületben már van fűtés, ez különösen az éjszakai hidegek ellen segít
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szolgáltatás biztosításának csak az szabhat gátat, ha az adott lépcsőházban még felújítási munkálatok zajlanak, hiszen így a szolgáltató nem tudja visszatölteni a rendszert, és beérkező igény esetén sem tudja biztosítani a távfűtést. Szauter Ákos kérdésünkre elmondta, jelenleg több mint száz olyan épület van, ahol még le van ürítve a rendszer.

– Nagy probléma – és ezt jeleztük is a közös képviselőknek, amikor leürítést kezdeményeztek –, hogy a visszatöltés nem egyik napról a másikra történik, hiszen mi is csak napi tíz, maximum tizenkét házat tudunk visszatölteni. Több mint száz házról beszélünk, ezek visszatöltése legalább két hetet vesz igénybe – beszélt a munkafolyamat részleteiről a vezérigazgató.

Az előző fűtésszezon óta a város számos helyszínén cserélték, korszerűsítették a távhővezetékeket, ezzel biztosítva a szolgáltatás megszokott minőségének fenntartását.

– A Gáz utcában egy komoly, hosszú távvezetéki szakaszt újítottunk fel. Új vezetékeket is építettünk, felújítási, hibajavítási munkálatokat végeztünk például a Szent István téren, a Palotavárosban és a bíróság előtt is – tette hozzá Szau­ter, aki arról is beszélt, a hosszú évek óta problémát jelentő kintlévőségek – távhőtartozások – kapcsán jelentős eredményeket tudtak elérni, évről évre csökken a tartozások mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában