Frissen Fejérből

2021.09.06. 13:00

Fehérváré lett a Táncház

Noha a Malom utcai „székhely” esetében eddig is úgy érezhettük, az teljes mértékben a megyeszékhely tulajdona, ez a jövőben még inkább így lesz.

Szanyi-Nagy Judit

Az ingatlan állagát is az önkormányzatnak kell majd megóvnia Fotó: Pesti Tamás

Fotó:

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője adta ugyanis a nyilvánosság tudtára: a kormány döntésének köszönhetően állami tulajdonból Székesfehérvár város tulajdonába került az ominózus Táncház. Mint írta, az épület évtizedek óta az Alba Regia Néptáncegyüttes és a néptáncot, népzenét tanuló gyerekek otthona.

A képviselő közösségi oldali bejegyzésén túl a Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában is megjelent a határozat az ingyenes önkormányzati tulajdonba adásról.

Székesfehérvár hivatalos oldala emlékeztet: az 1949-ben alakult Alba Regia Néptáncegyüttes egykori művészeti vezetője, Botos József és az MMK egykori igazgatója, Kovács György közös elgondolása alapján kezdődött meg a Malom utca 6. szám alatt a Táncház építése, majd 1995-ben a nagy múltú fehérvári együttes új helyre költözhetett. Azóta is ez az épület ad otthont az Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttesnek, annak alapfokú művészeti iskola keretén belül működő utánpótlás csoportjainak, valamint a táncművészet egyéb ágazatait képviselő csoportoknak.

Az épület 2008-ban elnyerte Székesfehérvár Építőipari Nívódíját is, mivel „használójával (értsd: táncosok, tánckedvelők) ennyire harmonikusan egymásra talált”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában