A név és a lakcím nyilvános adat

2021.09.01. 14:00

A család tudta nélkül, azok címére küldetett csomagot magának egy férfi

Olvasónk furcsa esettel kereste meg lapunkat: csomagot kézbesített neki a Magyar Posta, ám azt valójában nem neki, hanem egy számára ismeretlen férfinak küldték, aki tíz perccel a postás után meg is érkezett, hogy átvegye küldeményét.

Borsányi Bea

Nem kell átvenni a csomagot, ha ismeretlen annak a címzettje

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy a férfi úgy csöngetett be hozzánk és közölte, hogy jött – az egyébként Németországból érkezett – csomagjáért, mintha ez a helyzet teljesen természetes lenne – mesélte a neve elhallgatását kérő hölgy, aki azóta is fél, hogy esetleg valamilyen bűncselekménybe csöppent vagy csöppenhetett volna. Arról ugyanis, hogy mi volt a csomagban, fogalma sincs.

Arra a kérdésre, hogy miért vette át, ha nem is az ő nevére szólt, elmondta, ő maga is várt csomagot, és mivel a küldeményt éppen akkor hozták, amikor elaltatta a néhány hónapos kislányát, akit csak az ágyra tett le, amikor hallotta a csengőszót, sietett vissza a babához. A csomagot csak ezután nézte meg jobban, és akkor tűnt fel neki, hogy a címzésben egy férfi neve, de az ő lakcímük szerepelt. Az ő nevét valaki csak kézzel írta fel a csomagra, mellette pedig szintén kézzel, vélhetőleg az ismeretlen címzett telefon­száma volt.

– Telefonon beszéltem a postával: közölték, aznap már nem tudnak visszajönni a csomagért. Aztán pár perc múlva megérkezett a címzett, hogy átvegye a csomagot. Elfutott a méreg, és alaposan leteremtettem a lábáról. Azt is megkérdeztem tőle, honnan veszi a nevünket meg a címünket, amire valami homályos magyarázattal szolgált. Azt is állította, hogy neki is van ingatlanja az utcában, de ő csak nagyon ritkán jön ide – mondta olvasónk.

Mint megtudtuk, a család külterületen él, ezért a posta a leveleket nem kézbesíti ki a címükre, hanem az úgynevezett támpontos levélszekrénybe dobja, amiben viszont az egyes szekrények csak számozva vannak. Mivel a családnak korábban volt már gondja elkeveredett levélből, a szám mellé kiírták a nevüket és a lakcímüket is a ládára. Olvasónk szerint az ismeretlen férfi onnan nézhette le az adatokat.

– Mindezeken felül számomra az is kérdés: honnan tudhatta az illető, hogy gyesen vagyok a lányommal, vagyis szinte mindig otthon vagyunk, ezért a csomagot is át fogom tudni venni? Volt olyan ismerősöm, aki szerint a mi címünket használva juttattak most célba valamilyen illegális küldeményt. Lehet, hogy csak én fújom fel az ügyet, de mindenesetre nagyon furcsa – zárta a történetet olvasónk, aki azt is megjegyezte, nem tett feljelentést a rendőrségen.

Nem kell átvenni a csomagot, ha ismeretlen annak a címzettje
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fordult-e elő hasonló eset a megyében?

– tettük fel a kérdést Vörös Ferencné rend­őr alezredesnek, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűn­megelőzési Osztály vezetőjének. – Előrebocsátom, vannak bűncselekmények, melyekről a rendőrségnek nincs tudomása, mert az áldozat különféle okoknál fogva – szégyenérzet, félelem, vagy esetleg úgy ítéli meg, hogy nem keletkezett akkora kára, vagy bízik abban, hogy legközelebb nem fordul vele elő ugyanaz – nem tesz feljelentést. A szóban forgó esethez hasonló ügy kapcsán egyébként korábban nem született feljelentés Fe­jér megyében – válaszolta a Fejér Megyei Hírlap kérdésére az alezredes, akitől azt is megtudtuk, hogy valakinek a címével visszaélni, arra csomagot kérni önmagában nem bűncselekmény. A név és a lakcím nyilvános adatnak tekinthető. Hozzátette, viszont lehetne vizsgálni az eset körülményeit, de ehhez feljelentést kellene tenni az érintettnek a rendőrségen.

Vörös Ferencné arra is kitért, hogy az érintett hölgy is hibázott, amikor ellenőrzés nélkül vette át a csomagot. Azt is megtehette volna, hogy nem adja át azt az érkező férfinak, aztán visszaküldi a postára. Vagy – mivel az ő neve is szerepelt a csomagon, tehát akár neki is küldhették – tanúk jelenlétében a férfival közösen kibontja a küldeményt, hogy lássa a tartalmát.

– Attól viszont nem kell tartania, hogy a címével visszaélve bűnrészessé vagy bűnsegéddé válik. Ha mégis bűncselekmény esete állna fent, az adott lakcímen élőket legfeljebb kihallgatnák az ügyben, de gyanúsítottak biztosan nem lennének. Megjegyzem, jó, hogy itthon is kezdjük védeni az adatainkat, és egyre többeknek van igényük arra, hogy azokra vigyázzon. Jelen esetben valószínűleg csak egy ártatlan történetről van szó – mondta az alezredes asszony, aki hozzátette, hogy a posta is szűri a csomagokat, nem olyan egyszerű tehát – mondjuk – kábítószert vagy más illegális tartalmakat küldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában