Frissen Fejérből

2021.09.08. 11:30

Az ellenzéki politikus részben félrevezetett a Velencei-tónál

A Velencei-tónál betegségtől lebénult madarak akaratuk ellenére lettek most a nehéz helyzetben lévő tó szimbólumai. A sukorói vadmadárkórház vezetője megerősítette: minden évben ilyenkor csúcsosodik a tavi bénulás miatt hozzájuk érkező állatok száma.

S. Töttő Rita

A bénulás évtizedek óta fennálló betegség

Fotó: Fiala Zsuzsanna

Kezében egy sirállyal aggódó posztot osztott meg a minap a Velencei-tó partján állva Márton Roland szocialista–Párbeszéd jelöltjeként indulni akaró fehérvári listás önkormányzati képviselő: „Ez a sárgalábú sirály a botulizmus tünetét mutatta, Eötvös Palival teljesen lebénult állapotban találtuk, mozdulni sem tudott a mérgezéstől – aminek létezését a kormány tagadja. A sukorói madárkórházba vittük a megbetegedett madarat, remélem, túléli!” Ugyanennek a posztnak a hozzászólásában állította azt is, hogy a sukorói vadmadárkórházban azt mondták neki, sok hasonló állapotban lévő madarat visznek be mostanában hozzájuk. Megkerestük hát Berkényi Tamást, a sukorói vadmadárkórház vezetőjét az ügyben, aki jelentősen árnyalta a történetet. Kiderült, hogy a politikus karjaiban vergődő madár olyan botulikus betegségben szenvedett, amely az állatorvos 20 éves praxisában minden évben ilyen időszakban fordul elő tömegesen, és ezért rengeteg hasonló sorsú madarat visznek be hozzá – mindig. Nem csak most.

A bénulás évtizedek óta fennálló betegség
Fotó: Fiala Zsuzsanna

– A botulikus betegséget a posványos, nem mozgó vizekben felszaporodó clostridium botullini nevű baktérium okozza. Ez olyan, bénulásos tüneteket okozó betegség, amely minden évben augusztusban és szeptemberben szedi a legtöbb áldozatát – mutat rá a madármentő állatorvos. – Nem azért tapasztalható a helyzet tehát, mert a tó vízszintje alacsony, hanem mert ez a betegség minden évben szezonálisan ilyenkor csúcsosodik ki – tudtuk meg, ahogy azt is: népi neve tavi bénulás, éppen azért, mert a folyókban, azaz a mozgó vizekben nem fordul elő, a baktérium nem tud elszaporodni. – Naponta 3–5 sirály érkezik minden évben ezekkel a tünetekkel, de nemcsak a Velencei-tóról, hanem a Fertő-tóról és a Balatonról is. Mindegyik vizünk „sűrűbb”, koncentráltabb most ugyanis. Ez a betegség egyébként valóban veszélyes, nagy az elhullás aránya. Nincs rá gyógyszer, egy dolgot tehetünk: meg kell várni, míg kiürül a baktérium a szervezetből pár nap alatt. A feladat, hogy ezidáig a béna madarat életben tartsuk, etessük, itassuk. Az állatot utána el lehet engedni, de most nincs olyan tó, ahová érdemes lenne: mindenhol rossz a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában