Frissen Fejérből

2021.09.14. 11:30

A vezér és a mellébeszélés

A szeptember 8-i, szerdai újságunkban olvashatták az öt Fejér megyei egyéni országgyűlési képviselő véleményét a jelenleg előkészítés alatt álló népszavazásról.

Nagy Zoltán Péter

Azért az egész más, ha a szentfazekak használják díszletnek a templomokat…

Fotó: FA Facebook-oldal

Négy kormánypárti politikus szinte egymást kiegészítve, de egyéni véleményüket sem véka alá rejtve adták meg válaszaikat. Kálló Gergely ellenzéki országgyűlési képviselő kormánykritikus, de nem ellenségeskedő hangnemben reagált kérdéseinkre. Érdemes újra idézni őt, mert padtársai, azaz jobbikos képviselők mintha összezavarodtak volna, és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek.

Első kérdésünkre, miszerint mi a véleménye a pedofilellenes törvényről, Kálló így válaszolt: – A törvényt megszavaztam, hiszen a Jobbik évek óta követeli a pedofília keményebb büntetését. Többször nyújtottunk be ebben a témában törvényjavaslatot, de a kormánypártok eddig mindig leszavazták azokat. Úgy fest, hogy kellett egy nevetségesen gyenge ítélet Kaleta Gábor ellen ahhoz, hogy a Fideszben rájöjjenek, tarthatatlan volt a helyzet.

Nem fér kétség ahhoz, hogy kiderüljön, Kálló határozottan képviseli, sőt már korábban is képviselte a törvény szükségszerűségét. Arra a kérdésünkre, hogy miért fontos ez a népszavazás, Kálló Gergely így reagált: – Példátlannak tartom, hogy olyan ügyben írnak ki népszavazást, amelyet az Országgyűlés ilyen nagy arányban fogadott el. Szerintem a választópolgárok eldöntik, hogy fontosnak érzik-e azt a szavazást, amelynek a kérdéseit ma szigorú, a parlament által nagy többséggel elfogadott törvények garantálják most is. Mert itt ez a helyzet.

Itt egyértelműen felszínre került a kormánykritika, de úgy fest, nem rombolási szándékkal. Persze Kálló elfelejtette megemlíteni, hogy éppen Brüsszel támadja Magyarországot, ezért kezdeményezte a Fidesz–KDNP a népszavazást. De ez a feledékenység elfogadható egy ellenzéki politikustól. Végül utolsó kérdésünkre, miszerint milyen következményekkel járhat a népszavazás, határozott bírálattal rukkolt elő Kálló Gergely: – A lakosság megerősítheti a parlament által már megszavazott törvényt, vagy fordítva. Sajnos a népszavazásokra olyan magas érvényességi küszöböt szabott meg a Fidesz, hogy kétséges az eredményesség, ezáltal piti politikai csatározásokká tesznek egy fontos társadalmi kérdést. Egy érvénytelen referendummal sok milliárd forintnyi közpénzt égetünk el feleslegesen. Ha így lesz, az egyértelműen a kormány bukása lesz a témában, amiért nekik kell majd vállalniuk a felelősséget a választók előtt.

Azért az egész más, ha a szentfazekak használják díszletnek a templomokat…
Fotó: FA Facebook-oldal

Nos, ez a bírálat is érthető, és bizony a kormánypártnak fel kell kötni a felkötnivalót, mert a szavazók ötven százalékára szükség van a népszavazás érvényességéhez. De! A Jobbik vezérhelyettese, Gyöngyösi Márton európai képviselő egy hasonló kérdésre ilyen választ adott: – Megszavaztuk a törvényt, de már a szavazás előtt is világossá tettük, hogy az abban szereplő homofób kitételekkel nem tudunk azonosulni, és azokat a kormányváltás után törölni kívánjuk.

Mi van? Gyöngyösi pártja azért szavazott meg egy törvényt, hogy hatalomra kerülésük esetén kiheréljék azt? Ne gondolja senki, hogy itt megállt a Jobbik elnökhelyettese! Ekképpen konkretizált: – Egy 2022-es kormányváltás esetén, a többi ellenzéki párttal közösen kiemeljük a törvényből az „oda nem illő”, többek között az LMBTQ-közösségre vonatkozó részeket.

Kálló hiába nyilatkozott korrekt módon, mert úgy néz ki, Gyöngyösi a Jobbik igazi arca a parizeres mellett. A hatalom eléréséért bármit megtesz, akár a saját pártjának alapító nyilatkozatával is szembefordul, amiben ilyen gondolatok vannak: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.”

A Jobbik éppen a kommunista utódpárt vezérének kéréseit, parancsait lesi, és törvényt úgy fogad el, hogy már az is hazug, amit kérdez. Van még egy gondolat abban a jobbikos, ma is élő alapító okiratban: „Magyarország jövőjét a tradicionális közösségek – család, szűkebb pátria, egyházak, nemzet – megtartó erejének újbóli felfedezésében látjuk.”

Ez szép, csak éppen útban vannak a családok, az egyházak, hogy torz elvekkel mérgezhessék a gyerekeket. Apropó egyházak. Fejér megye egyik jelölt jelöltje kemény poszttal rukkolt ki közösségi oldalán: „Szánalmas! Fideszék egy templom bejáratánál gyűjtötték az ellenzékellenes aláírásokat. Újabb »keresztényi« tett!” Ez a balos-jobbikos ember csak azt titkolta el, hogy az ő története a tápiógyörgyei Szent Anna-templomnál volt, ami nagyon nem Fejér megye. Ennél is durvább, hogy a szentfazék arról nem írt, hogy a templom háta mögött, a sekrestye ajtajánál voltak a fideszesek, tehát nem a bejáratnál. Kálló lehet, hogy nem illik a jobbikos képbe? Nem tudom, de a padtársak már kiválóan megtanulták a nagy vezértől, hogyan kell mellébeszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában