Látja? Nem látja? Na látja!

2021.08.27. 11:30

Túlélni a betont – Világvége hangulatú fák „ékesítik” több áruház parkolóját is Fehérváron

Méltatlanul tudnak alulértékelődni az életünknek olyannyira szerves részét képező dolgok, amik az életben maradásunk egyik fő alkotóelemét adják.

feol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ilyen például a fa. Ha visszarepülünk kicsit az időben, azt láthatjuk, hogy a kezdetektől gondoskodott rólunk. Általa nyert fényt az éjszaka, ételt a korgó bendő, hűsítő árnyékot a tikkasztó napsütéstől menekülő. Persze szinte egyikről sem ő döntött, mi ismertük fel a benne rejlő lehetőségeket, amiket aztán javunkra fordítottunk. Az idő múlásával járó fejlődés azonban nem biztos, hogy a megfelelő irányba tolódott el. A XXI. század bőséges hajnalán még mindig nem tudjuk a helyén kezelni azokat a csodákat, amelyeket a Földtől kaptunk. Szerencsére mindig akadnak olyan emberek, akiknek ez szemet szúr. A népszerű közösségi oldalon működő „Fehérvári vagyok!” csoport 12 ezres lélekszámával elhatározta, hogy közbelépnek. Az akciót Sohonyai Edit író fogja közre, kezdeményezésükről vele beszélgettünk.

 

A parkolás tortúrája

A nyári hónapok sajátja, hogy rémálommal határos a felhevült autóba huppanni és elkocsikázni a kívánt áruházba. A parkolóba érve természetesen hamar megkezdődik a „harc” a legjobbnak vélt helyek elfoglalásáért, legyen közel a bejárathoz és nyújtson árnyékot is. Micsoda hatalmas teher nehezedik egyetlen egy szem parkolóhelyre az elvárásaink miatt. Az említett, naptól védett területet adhatja maga az épület, vagy egy lombkorona. A Székesfehérváron hatályos jogszabályok értelmében, minden olyan felszíni várakozó- (tehát parkoló) helyet, ami 10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű, fásítani kell; méghozzá minden megkezdett 4 db parkolóhely után 1 db, nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fa telepítésével. Minimum 1 m² szabad földterület biztosításával kell kivitelezni mindezt, amely 1 m² alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.

Számos magántulajdonban lévő parkolóban hanyagolják el a fákat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kihalás szélén

Önnek sikerül fa közelében parkoltatnia járművét, ha egy nagy áruházban vásárol? Nem lehetetlen, ugyanis vannak kivételek. Számos olyan multinacionális cég van megyeszékhelyünkön, akiknek, csak úgy, mint a helyi lokálpatrióta közösségnek, fontosak a fák. Sajnálatos módon azonban, nem mindegyiknek. Ebben szeretne 12 ezer ember változást elérni. A csoport tagjai rendszeresen fürkészik az amúgy magántulajdonban lévő parkolókban fellelhető növények állapotát, amikről fényképeket is készítenek. Mint a nevükben felszólaló Sohonyai Edit megkeresésünkre fogalmazott, nem csupán esztétikailag nyújt szörnyű látványt egy elszáradt fa (ha egyáltalán van), de a lombkoronák hiánya az egészségünkre sincsen pozitív hatással.

Mindannyiunk érdeke

A folyamat jelenleg úgy áll, hogy az interneten fellelhető elérhetőségeken próbálja Edit elérni az érintett cégeket, sajnálatos módon azonban nem mindenki bizonyul segítőkésznek. Az egyik bevásárlóközpont megbízott igazgatónője például élből elzárkózott a megkeresésekor. A közösségi oldalon létehozott csoport célja minden tekintetben az, hogy hatékonyan, összefogással érjenek célt. A fásítás pedig egyértelműen mindenkit érintő, lakossági kérdés.

Amennyiben Ön, vagy ismerőse kihalt fát lát, vagy éppen nem is lát fát az adott áruház parkolójában, fotózza le és küldje el nekünk a [email protected] címre! Tegyünk együtt a környezetünkért, tegyünk együtt Székesfehérvárért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában