Frissen Fejérből

2021.08.23. 13:42

Több irányból, de mégiscsak 1Úton – Megmozdult a régió teljes zarándok közössége

Több zarándoklat volt a múlt héten és továbbiakat is szerveznek, különösen az Eucharisztikus Kongresszus eseményeire.

Palocsai Jenő

Fotó: Egyesület

Megmozdult a régió teljes zarándok közössége a hétvégén, a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton Nemzetközi Zarándok hétvége keretében.

Galgócziné Szabó Orsolya, a zarándoklatok koordinátora elmondta: – Elindulni, elhagyni a komfortzónát, belevágni az ismeretlenbe, feszegeti az ember fizikai és lelki határait, utat keresni vagy a megkopott utat újjáépíteni Isten felé, közösségben lenni, de legfőképp tenni valamit a család felelős férfi tagjaiért. Ezekért a szándékokért indultak több ezren Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Ausztriában és Hazánkban is.

Fotó: Egyesület

Mint megtudtuk, megyénk több zarándokszakasszal is érintett volt: Alsószentiván, Adony, Ercsi, Bodajk mind gyűjtőpontjai, végpontjai voltak sok-sok zarándoklatnak. Ide érkeztek meg a zarándokok az esti szentmisére, végigjárva sok kilométert és remélhetőleg belső útjaikat is.

Mind a szervezők, mind a résztvevők nagy várakozással készülődtek a zarándoklatokra. Az elmúlt időszak fényében a találkozásokra helyeződött sok helyen a hangsúly. Régi zarándoktársak találkoztak újra, túrázók akarták saját bőrükön megérezni a kirándulás és a zarádoklás közötti különbséget. Sok település közössége várta és fogadta a zarándokokat, hol hideg dinnyével, hol kis műsorral, hol baráti köszöntésekkel.

Fotó: Egyesület

Székely János szombathelyi megyéspüspök atya, a Mária Út spirituális vezetője a zarándokhétvége kapcsán felhívta a figyelmet az útra indulásra, az úton levésre és a megérkezésre. A jelenlétünkre ezekben a folyamatokban. Hiszen egy zarándoklatra valamilyen élethelyzetből érkezik meg az ember. Hordoz sok problémát, nehézséget. Így ezzel a “batyuval” indul útra. Az út során a természeti és kulturális kincsek által, a beszélgetés és lelki program segítségével végigmehet egy probléma feldolgozási folyamaton, és segítséget kaphat a gondok megoldására. Segítséget Istentől. A segítség megtestesülhet egy jó szóban, egy ölelésben, vagy akár egy virágban is.

A koordinátor úgy fogalmazott: – A központi felajánlást nézve sokan a család férfi tagjainak problémáival érkeztek a zarándoklatra, de az út végére sokan váltak képessé arra, hogy ne csak a rosszat, de bizony a jót is felfedezzék ezekben a kapcsolatokban. A jóért pedig hálát adjanak, örömmel térjenek vissza a hétköznapokba. Ez az 1Úton egyik lényege.

A 1Úton sikere után a zarándoklatok szervezése nem állt meg, hiszen szeptemberben hazánk ad otthont a katolikus hit egyik legnagyobb eseményének a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, melyre a Mária Út Egyesület önkénteseivel több megyénket is érintő gyalogos és kerékpáros zarándoklatot is szervez. Indul zarándoklat többek között Csatkáról Bodajk érintésével Budapestre. A Székesfehérváron álló Öreghegyi Plébániára pedig két gyalogos zarándoklat is érkezik Sümeg és Andocs felől szeptember 7-én, ahol a 18 órai szentmise után a Hungarikum Együttes koncertjével és szeretetvendégséggel készülnek a zarándokok fogadására.

Fotó: Egyesület

Szeptember 8-án reggel az öreghegyi plébániáról áldással indulnak tovább a zarándokok Velence – Martonvásár útvonalon Budapestre.

A fővároson belül a kongresszus nyitó- és Kossuth téri miséjére, valamint a szentatya miséjére a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomtól, az Erzsébet híd lábától indítanak gyalogos zarándoklatokat. A zarándoklatok részletes programja és jelentkezésre, illetve csatlakozásra vonatkozó információk a Mária Út honlapján vagy Facebook-oldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában