„Az emberek Európáját kell építenünk”

2021.08.30. 07:20

Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd három évtizede tartó testvérvárosi kapcsolatát ünnepeljük idén

Ennek apropóján a városban tett látogatást Richard Arnold, Schwäbisch Gmünd főpolgármestere.

Héjj Vivien

A testvérvárosok polgármesterei – Cser-Palkovics András és Richard Arnold – közös emlékoklevelet írtak alá a 30 éves évforduló jubileumának tiszteletére

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mivel tudjuk erősebbé tenni Európát, az európai közösséget, akkor én azt gondolom: az ilyen barátságokkal. – utalt beszédében Cser-Palkovics András polgármester a 30 éve fennálló testvérvárosi kapcsolatra, melynek évtizedes találkozóját ezúttal Székesfehérváron ünnepelte a két város. A polgármester hozzátette, nagy öröm, hogy a három évtizedes barátság nemcsak létrejött, hanem valóban baráti viszonnyá fejlődött. Mint mondta, egy ilyen hosszan tartó együttműködést nem lehet véletlennek nevezni. Egymás ismerete a záloga annak, hogy a kapcsolatnak nemcsak múltja, jövője is van.

A testvérvárosi szerződést 1991-ben Balsay István és Wolfgang Schuster polgármesterek írták alá.

– Ez a csodálatos kapcsolat nem harmincéves, hiszen a több mint ezeréves városban a magyar és német kapcsolatok több mint ezer évre tekintenek vissza. – fogalmazott Balsay.

A testvérvárosok polgármesterei – Cser-Palkovics András és Richard Arnold – közös emlékoklevelet írtak alá a 30 éves évforduló jubileumának tiszteletére
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Richard Arnold, Schwäbisch Gmünd főpolgármestere, aki augusztus 20-án a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet vehetett át, a városháza dísztermében magyarul szólította meg az ünnepség résztvevőit, és kifejezte, büszkék rá, hogy Fehérvár lett Schwäbisch Gmünd testvérvárosa. Kiemelte, a barátság nem felülről irányítva, hanem a lakosság egymásra találásával alakult ilyenné, egyesületek, csoportok, iskolák együttműködését is kialakítva.

– Úgy akarjuk ezt a közös Európát alakítani, ahogy a városaink kapcsolata fejlődik, nem a brüsszeli technokratákon keresztül. Az emberek Európáját kell építenünk, nem a bürokratákét. Szilárd alapokra kell építeni, és szívből működtetni! – fogalmazott Richard Arnold főpolgármester a városháza dísztermében tartott ünnepségen.

A két város polgármesterei közös emlékoklevelet írtak alá a 30 éves évforduló jubileumának tiszteletére. Ezt követően a két városvezető köszönetet mondott a partnerség működtetéséért a Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör elnökének, Igariné Komlósi Erzsébetnek, aki több mint húsz éve dolgozik a baráti körben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában