Frissen Fejérből

2021.08.30. 07:10

Önkéntes tűzoltók vizsgáztak Pázmándon

A Belorus, szovjet bálázógép elég öreg volt már ahhoz, hogy ne működjön rajta minden tökéletesen. Ki is gyulladt, rajta a szalmabálával.

E. Várkonyi Péter

Fotó: Lukács Sándor

A volán mögött egy kisgyermek játszadozott, ezért ő is veszélybe került a veszélyes lángok gyors terjedése miatt. Ekkor futott be a riasztás az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pázmándhoz, ahonnan a az önkéntesek azonnal indultak. A legelső feladat az életmentés volt, ennek érdekében a tűzoltás vezetője életmentő rajt szervezett, akik rövid időn belül „kimentették” a kisfiút.

Az olvasó ne riadjon, mert a rendkívüli esemény egy vizsgamunka volt.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pázmánd ugyanis 2015. április 1-je óta jogosult önálló beavatkozásra Pázmánd, Kápolnásnyék és Vereb településeken. A további feladatvállalás érdekében minden évben úgynevezett minősítő gyakorlaton kell számot adniuk a megfelelő szakmai tudásról és rátermettségről. Ezt a minősítő gyakorlatot tartották most. Ennek célja a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület helyismereti, szerelési és tűzoltásvezetői ismereteinek, képességeinek ellenőrzése, annak érdekében, hogy a tűzoltási, műszaki mentési feladatokat a továbbiakban is önállóan láthassák el a tevékenységi területükön.

Fotó: Lukács Sándor

A megmérettetésre a pázmándi sportpályán került sor, ahol a feltételezés szerint egy parkoló mezőgazdasági munkagép gyulladt ki. Rendhagyó módon a gyakorlat hasonló volt, mint egy éles riasztás. A két tűzoltójárművük, egy Steyr és egy Mercedes és teljes legénysége avatkozott be a feltételezett káresetnél. A gyakorlat ideje alatt a pázmándi polgárőrség biztosította az akadálytalan gépkocsi -és gyalogos forgalmat. A gyakorlatot az elöljárók – Sallai László alezredes, és Hadlaczki István őrnagy – jónak minősítette, ezzel szabaddá vált ismét egy évre a jogosítvány, ami felhatalmazza az önkénteseket arra, hogy önállóan, segítség nélkül is útnak induljanak a riasztásra emberi életet menteni, tüzet oltani, nagyobb káreseményeknél a javakat menteni, megakadályozni a lángok pusztítását, továbbterjedését.

Fotó: Lukács Sándor

A sikeres vizsga után a tűzoltó feleségek szendvicsekkel, üdítőkkel várták az önkénteseket és a vizsgabiztosokat. A vizsgaláz ekkorra már abbamaradt. A következő napokban ismét folytatódhat egy gyakorlás, de ez már a közelgő tatai országos tűzoltó versenyre, ahol a pázmándi felnőtt önkéntesek, és az ifjúsági fiúk és lányok is természetesen részt vesznek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában