Frissen Fejérből

2021.08.05. 07:10

Nincs idő a fehérvári tűzijáték megszervezésére

Az idei esztendőben elmarad Székesfehérváron a tűzijáték és a lecsófesztivál is. Arról, hogy miért, a polgármester adott tájékoztatót. Ellenben nem maradnak programok nélkül a fehérváriak augusztusban: a Királyi Napok és az Öreghegyi Mulatságok keretében például számos rendezvény várható.

S. Töttő Rita

2019 augusztusában csodálatos égi játékot láthattak a fehérváriak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A legújabb kormányhatározatoknak köszönhetően körvonalazódtak a lehetőségek, melyek mentén a nyári programok megszervezhetők. Székesfehérváron is ezeket figyelembe véve hirdették ki a várható eseményeket. Így például elmarad a lecsófesztivál – jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, aki ennek okáról így fogalmazott közösségi oldalán: „A hatályos járványvédelmi intézkedések ennél a 10–15 ezer embert megmozgató rendezvénynél nem betarthatók. Amennyiben megpróbálnánk megrendezni a fesztivált, jelentős változtatásokkal tehetnénk csak meg, például le kellene zárni a területet, egyenként ellenőriznünk kellene a beléptetést, a védettségi igazolványt és így tovább” – világított rá. Hozzátéve, hogy ezzel épp a rendezvény közösségi jellege veszne el.

2019 augusztusában csodálatos égi játékot láthattak a fehérváriak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Ellenben a Székesfehérvári Királyi Napok koncertjeit megtartják – mégpedig a Zichy ligetben. Ezekre védettségi igazolvány nélkül lehet menni. Az Öreghegyi Mulatságokra a szokott helyszíneken színes programokkal várják a látogatókat szintén, ellenben az idei évben a tűzijáték elmarad. Ennek okáról a polgármester egy hozzászólásban azt mondta: „Pár nap alatt nem lehet megszervezni egy tűzijátékot. Az eddigi szabályozás pedig nem adott rá jogi lehetőséget, így annak előkészítése sem történt meg” – írta, majd pedig utalt arra a felmérésre, amely a tűzijáték kapcsán korábban már taglalta ezt a témát a városban. „Bár a szilveszteri tűzijátékkal kapcsolatban, de a fehérvári emberek korábban – természetesen nem reprezentatív szavazás eredményeképpen – egyértelmű nemleges döntést hoztak” – mármint arról, hogy legyen vagy ne legyen tűzijáték Székesfehérváron.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjaira sem kell már sokáig várnunk, de egy biztosnak tűnik: láthatjuk-hallhatjuk az István, a király koncert előadását és a Best of Geszti koncertet is. A fesztivál záróműsorára pedig augusztus 22-én kerül sor, mégpedig az Alba Regia Néptáncegyüttes fellépésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában