Frissen Fejérből

2021.08.02. 19:15

Mennek majd a boltok, és jön a bornap Móron

Hétfő reggel összeült a város képviselő-testülete, hogy néhány fontos napirendi pontot megtárgyaljon. A bizottságok már korábban megtárgyalták és elfogadták a javaslatokat, és a testületnek sem volt ellenvetése a soron kívüli ülésen.

Palocsai Jenő

Az ÁFÉSZ tervei szerint a patika alatti alagsorban lesz a gazdabolt

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az első napirendi pontról Fenyves Péter polgármester elmondta: – Ezzel a költségvetés-módosítással és hitelszerződés-módosítással megteremtettük a szabályos feltételeit a későbbi finanszírozási lehetőségeknek, magyarán a képviselő testület döntött a piac-beruházás folytatásáról, illetve annak pénzügyi feltételeiről.

A piac átépítését célzó beruházáshoz mindenképpen szükség van többletforrásra, így jelenleg az erről szóló miniszterelnökségi engedélyre várnak. Ha ez megérkezik, várhatóan szeptember 6. és 10. között megkötik a szerződést és indulhat a beruházás.

– Azok, akik a piac, illetve a piacudvar területén árusítanak, megkapták már az értesítést, hogy szeptember 6-ával el kell hagyniuk a területet. A szóban forgó üzletek kártalanítása, illetve a cserehelyiségek biztosítása már megtörtént – mondta el kérdésünkre a polgármester.

Az ÁFÉSZ tervei szerint a patika alatti alagsorban lesz a gazdabolt
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, a tervek szerint az ÁFÉSZ-hez tartozó mezőgazdasági bolt a Szent György Patika alatt lesz, az alagsorban, a zöldséges a Fincsi nevű vendéglátóhely alá kerül, miközben a sütöde a Petőfi, a virágbolt pedig a Dózsa utcába költözik.

A javaslatok között szerepelt még a Köztársaság tér 1. ügye is. Ez némileg kapcsolódik a piac átépítéséhez, ugyanis amikor erről a beruházásról döntöttek a város vezetői, akkor egyeztetni kellett az ÁFÉSZ képviselőivel. Abban az időben Mór önkormányzata az ÁFÉSZ-hez tartozó piacudvari részt elcserélte a Színes Áruháznak nevezett épületre. A régóta üresen álló, tágas üzlethelyiségbe egy multinacionális cég, a Pepco érkezik. Mivel mögötte közös az udvar, ezt a megállapodás módosítani kellett. A testületi döntés jogilag is rendezte a terület elfoglalását és használatát az ÁFÉSZ képviselőivel.

A belső udvar legvégén van egy műemléki pince, ami az önkormányzat tulajdona, így az a határ, de az előtte lévő udvar közös, ezért parkolóépítésre kötelezte az város az ÁFÉSZ-t. A közös tulajdonú udvarban nyolc parkolóhely létesül majd, amiből kettőt a multinacionális cég az önkormányzat rendelkezésére bocsát, amint elkészül.

Már zajlanak a felújítási, illetve átalakítási munkálatok a volt Színes Áruház épületében
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Közben a város készül már a 2021-es Móri Bornapok rendezvényre is. Ezzel kapcsolatban Fenyves Péter polgármester elmondta: – Most a technikai és szervezési feltételeket nézzük, hiszen a jelenleg érvényben lévő előírásoknak megfelelően kell tervezni az októberi eseményt. Jelen pillanatban az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, így valószínű, hogy ehhez kell majd igazodni, de nem tudjuk még előre, hogy milyen szabályok lesznek akkor.

Mint megtudtuk, jelenleg a műszaki feltételek megteremtése zajlik. Azt vizsgálják, hogy hogyan lehet megfelelő módon lezárni a teret és ellenőrizni azokat, akik belépnek a rendezvényre.

A polgármester kiemelte:– A mostani fesztiválok, illetve korábban az EB-mérkőzések esetében kellett a személyi igazolvány, a védettségi igazolvány és karszalag. A móri rendezvény területe jól körülhatárolható, így könnyű ellenőrizni, emellett azt mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a mindenkori jogszabályoknak megfelelően lehet csak látogatni a Móri Bornapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában