Frissen Fejérből

2021.08.29. 17:17

Megrendezték az első Nadapikniket

A szintezési ősjegy adott otthont az első Nadapikniknek, ahol környékbeli termelők és kézművesek mellett egymással is ismerkedhettek a helyiek. A vasárnapi piknik a természetvédelem jegyében zajlott, melyre izgalmas programokat szervezett az Együtt Nadapért Egyesület.

S. Töttő Rita

Győri Zsovák Orsolya, a Nadapért Egyesület elnökségi tagja, a Nadapiknik egyik főszervezője (balra) a növénydekorációk előtt

Fotó: S. Töttö Rita / Fejér Megyei Hírlap

Érdekvédelmi okokból szerveződött a Együtt Nadapért Egyesület tavaly, melynek tagjai hamar rájöttek: azon túl, hogy mindannyian nadapi telektulajdonosok, más is összeköti őket – mesélte a szervezet első nyilvános rendezvényének alkalmával Győri Zsovák Orsolya, az Együtt Nadapért Egyesület elnökségi tagja, a Nadapiknik egyik főszervezője – aki Pernesz Gabriella és Rövid Eszter Zsófia segítségével hozta létre a találkozót.

 

A közös pont és érték pedig, mint kiderült, az, hogy ha már telkeik vannak egy ilyen szép környéken, akkor azt már használják is ki, mégpedig arra, amire szerintük való: gazdálkodásra. – A kertművelést szeretnénk népszerűsíteni, illetve azt, hogy az emberek térjenek vissza a zöldség-, gyümölcstermesztéshez. Emellett a helyi és környékbeli termelőknek, kézműveseknek is szeretnénk bemutatkozási platformot biztosítani. Erre kínálkozik jó alkalom a hasonló rendezvényeken, mint a Nadapiknik – mondta a szervező.

Győri Zsovák Orsolya, a Nadapért Egyesület elnökségi tagja, a
Nadapiknik egyik főszervezője (balra) a növénydekorációk előtt
Fotó: S. Töttö Rita / Fejér Megyei Hírlap

A találkozónak nem is lehetett volna jobb helyet találni Nadapon, mint a szintezési ősjegy, amelynek sziklái előtt, a napos gyepen gyakorlatilag ülőalkalmatosságokként kerekednek a kövek a földből. A piknikre kizárólag olyan kiállítók érkeztek, akik természetközeli hozzáállással dolgoznak: van köztük ékszerkészítő, keramikus, gyógynövényes, zöldség-, gyümölcs befőtteket, valamint húsárut kínáló termelő is. – Olyan eseményt képzeltünk el, ahová kihozhatja bárki a termését vagy a süteményét, és akár csere-berélni is lehet – tette hozzá Orsolya, ahogy azt is: egyik legfontosabb, „zászlóra tűzött” célkitűzésük a nadapi táj megóvása, ezért a „zéró-waste” – azaz a hulladékmentesség – tematikája mentén képzelik el az eseményeiket. – Ezért használunk például „repoharakat” a rendezvényen és ezért gyűjtjük a régi nadapi emlékeket, életképeket idéző fényképeket is. Szeretnénk minél több nadapi értéket megőrizni az utókor számára – fogalmazott a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában