Frissen Fejérből

2021.08.14. 15:40

II. Lajos adonyi levele egy hónappal a mohácsi csata előtt kelt

A Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményébe került a Batthyány-család egykori levéltárából 520 oklevél és levél, amelyet a magyar állam vásárolt meg. Köztük többnek Fejér megyei vonatkozása is van.

Tóth Sándor

II. Lajos a mohácsi csata előtt egy hónappal írt adonyi levele

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Amint arról beszámoltunk, az 1945 után Ausztriában, egy bank széfjében őrzött történelmi értékű dokumentumokat több évi egyeztetést követően sikerült megszerezni a Batthyány-család leszármazottaitól. Az 5,6 millió euróért (több mint kétmilliárd forint) megvásárolt, főként középkori iratanyag hozzásegíthet minket ahhoz, hogy jobban megismerjük múltunkat.

Az MNL gyűjteményébe került oklevelek Fejér megyei vonatkozásáról a következőt mondta el lapunknak Váczi Márk történész-topográfus, aki a Batthyány grófi család Szabadbattyánban és Polgárdin élt tagjai, valamint ifj. gróf Andrássy Gyula hozzájuk kötődő családi kapcsolata kutatásával foglalkozik:

– A közelmúltban a magyar állam által megvásárolt, egykor a Batthyányiak tulajdonát képező levelek és oklevelek között bizonyára több olyan is akad, amely kutatásom szempontjából érdekes lehet. A bemutatott anyagban két Fejér megyei érdekesség is van: Nagy Lajos király 1352. évi oklevele a Fejér vármegyei besenyők megnemesítéséről, valamint II. Lajos király 1526. július 31-én Adonyban, a mohácsi csata és eleste előtt alig egy hónappal keletkezett levele.

II. Lajos a mohácsi csata előtt egy hónappal írt adonyi levele
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Valójában történelmi tény, hogy a 10. században Magyarországon letelepedett besenyők legnagyobb összefüggő településterülete a Sárvíz mentén húzódott, Fehérvárhoz, a királyi székhelyhez közel. A megyében több településnevünk is besenyő eredetű, például Alap, Cece, Vajta. Az „összes besenyők ispánja” 1347-ben a Fejér megyében ősi birtokokkal rendelkező Besenyő Gergely volt. Amikor 1352-ben Nagy Lajos megszüntette a besenyő ispánságot, a Fejér megyei nemes besenyőket felvette az országos nemesek sorába. Ezt rögzíti a most említésre került oklevél.

A nemzet históriáját, honvédelmünket hozza hozzánk közelebb II. Lajos király Batthyány Ferenc horvát-szlavón bánnak 1526-ban írt adonyi levele. Az egyedülálló kordokumentum a mohácsi csata előkészületeibe enged betekintenünk. Megjelenik benne a nagy veszedelem elleni mozgósítás jelképe, a véres kardnak az országban történő körbehordozására intézett felszólítás Batthyány Ferenchez, aki a mohácsi ütközetben a magyar jobbszárny parancsnoka volt, s egy 3000 lovasból és 1000 gyalogosból álló dandárt irányított. Majd a mohácsi vészt követően részt vett az 1526. évi székesfehérvári országgyűlésen, ahol királlyá választották és megkoronázták Szapolyai János erdélyi vajdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában