Frissen Fejérből

2021.08.29. 15:00

Felvidéki biogazdálkodók kapták meg idén a Bokodi Sándor-díjat

Hetedszer adták a mányi néhai Bokodi Sándorról elnevezett díjat, ezúttal egy szlovákiai, felvidéki családi gazdaságot működtető apának és fiának, Palik Lászlónak és Palik Gábornak.

Zsohár Melinda

Palik László, Konrád Istvánné és Palik Gábor a budapesti díjátadáson

Fotó: A szervezők

A budapesti Duna-parton horgonyzó Kossuth Múzeumhajón tartották meg a szerény ünnepséget a Magyar Piac Szövetkezet szervezésében, jó barátok, ismerősök, a mányi Bokodi család társaságában. Az óbarok-vázsonypusztai gazdasszony, Konrád Istvánné alapította meg kilencedmagával szövetkezetét 2010-ben, amelynek egyik oszlopos tagja volt Bokodi Sándor, fájdalmasan korán bekövetkezett haláláig.

A református felmenőkkel bíró Bokodi elődeit meghurcolták az erőszakos kollektivizálás idején, ám őt ez nem tántorította el, hogy újrakezdje a ’80-as évek legelején az önálló gazdálkodást. Jószágokat vett, földet bérelt, tejgazdálkodásba fogott, s szervezte közösségét. Szellemiségében az erős nemzettudatot, a hagyományos értékrendet és magatartást őrizte, korszerű tudásával a 21. századi agrárium kihívásainak megfelelve. Halála után Konrád Istvánné javasolta a Bokodi Sándor-díj alapítását, hogy ily módon állítsanak emléket e nagyszerű embernek.

Palik László, Konrád Istvánné és Palik Gábor a budapesti díjátadáson
Fotó: A szervezők

Az idén a zselizi (Szlovákia) Biocentrum családi vállalkozás tulajdonosai, apa és fia vették át a díjat Konrád Istvánnétól, a karcagi Kossuth-díjas szobrász, Györfi Sándor plakettje kíséretében. A díját­adón közreműködött Juhász Rudolf, az agrárminiszter tanácsadója, valamint Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések főosztályvezetője. Palikék ökológiai gazdálkodásukban foglalkoznak szántóföldi növény- és szőlőtermesztéssel, állattenyésztéssel, az általuk termelt húst, zöldséget, gyümölcsöt feldolgozzák, értékesítik, bort, lekvárt, pálinkát készítenek bio-minősítéssel. Székhelyük Zseliz, másik két telephelyük Vadalmáson és Peszektergenyén található, a régi, 230 éves Eszterházy-pincét felújították. Nagy gondot fordítanak a helytörténeti emlékek megőrzésére. A két férfi mellett dolgozik a gazdaságban az édesanya és a lányuk, az apa az idős gazda, fia az ifjú gazda elismerést kapta meg az anyaországi ünnepségen – 1961-ben és 1991-ben születtek. A Gödöllőn diplomát és doktorátust szerzett Palik László ereje teljében van, a szlovákiai Agrárkamara országos vezetőségének tagja, aktívan gyarapítja az elkötelezett biogazdálkodók táborát családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában