nem lesz belőle baj?

2021.08.22. 20:00

Elbokrosodott a Gaja, de a vizet levezeti

A Gaja-patak a Hármas-hídnál nagyon elbokrosodott, fák nőttek a mederben. Mikor tisztítják ki? – firtatta olvasónk.

V. Varga József

Fák és bokrok a Gajában Fehérvárnál: másodpercenként 50 köbméter vizet így is képes állítólag levezetni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Megfogalmazta: a patakot egyre sűrűbb növényzet borítja, és aggodalommal tölti el, hogy ha egy esősebb időszak jön, a meder nem tudja majd a megnövekedett vízmennyiséget elvezetni, és kiönt a Gaja.

A Gaja-patak Hármas-híd és torkolat közötti szakaszán az idén egy alkalommal a töltést és a padkát már lekaszálták – válaszolta érdeklődésünkre Szűcs-Molnár Diána, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság PR-referense. A mederben a cserjeirtást télen végezték, és még idén, a vegetációs időszakon kívül is megoldják az irtást a rendelkezésükre álló kapacitás és költségvetési keret erejéig. A vízi növényzet irtása jelenleg, a kisvizes időszakban nem lehetséges. Gépi kaszálást a padkáról nem tudnak végezni, mert a mederrézsű több helyen beszakadt, a padka géppel átjárhatatlan. A kézi kaszálást a korlátozott fizikai létszám miatt csak a legszükségesebb helyeken tudják megoldani.

Fák és bokrok a Gajában Fehérvárnál: másodpercenként 50 köbméter vizet így is képes állítólag levezetni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Gaja-patak e szakasza másodpercenként 50 köbméter vízhozam levezetésére van kiépítve, a meder ezt a vízhozamot mostani állapotában is képes levezetni – tették hozzá. Az árvízi biztonságot tovább növeli, hogy a nemrég befejeződött Séd-Nádor-Gaja vízrendszer rehabilitációja projekt által – melynek keretében a fehérvárcsurgói tározó kapacitását is bővítették – a tározó szükség esetén akár 16,5 millió köbméter vizet képes visszatartani a patakon érkező vízhozamból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában