Frissen Fejérből

2021.08.24. 17:30

Csak egy évfolyam indul Enyingen

Szeptemberben csak a végzős évfolyam kezdi meg a tanévet az enyingi Batthyány Fülöp Gimnáziumban, az alsóbb évfolyamosok más intézményekbe mennek.

Baráth Eszter

Az enyingi épületben, ahol az általános iskola is működik, csak a végzős gimnáziumi évfolyam kezdi meg szeptemberben a tanulmányait

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola középiskolai évfolyamai közül ősszel már csak az utolsó éves diákok ülhetnek be a megszokott padsorokba. Az intézmény fenntartója a Székesfehérvári Tankerületi Központ, ezért a változásokkal kapcsolatban megkerestük Török Szabolcsot, a tankerület igazgatóját. – Az oktatási intézmény iránti érdeklődés folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban – emelte ki a fő indokot Török Szabolcs. Mint mondta, Magyarországon szabad iskola­választás van, így szülőként bárki dönthet úgy, hogy gyermeke más intézményt látogasson például lakóhelyváltás miatt, vagy egyéb más okokból.

A létszámcsökkenés a diá­kok és a tanárok oldaláról egyaránt érezhető volt. – A diákok különböző intézményekbe iratkoztak át, ezzel együtt értelemszerűen a pedagógusok is más intézményekben vállaltak munkát – mondta a tankerület igazgatója. Tájékoztatása alapján a 10. és a 11. évfolyam esetében a tanulók létszáma nem érte el a köznevelési törvény által minimálisan meghatározott osztálylétszámot. A 9. évfolyam pedig a jelentkezők alacsony száma miatt el sem indult az intézményben. – Valamennyi tanuló gimnáziumi oktatása biztosított. Az iskolaváltásban minden szülő, aki igényelte, megkapta a lehető legteljesebb segítséget – emelte ki Török Szabolcs.

Az enyingi épületben, ahol az általános iskola is működik, csak a végzős gimnáziumi évfolyam kezdi meg szeptemberben a tanulmányait
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kérdésünkre, hogy ennek fényében a gimnáziumi képzés Enyingen megszűnik-e vagy még vissza lehet fordítani ezt a helyzetet, az igazgató elmondta: – Természetesen hosszú távon csak olyan képzés tervezhető, amelyre helyben igény van. A gimnáziumi képzésre a korábbi évek tapasztalata alapján nincs jelentős szülői igény.

Felkerestük Enying polgármesterét, Viplak Tibort is, aki elmondta: – Szakmai kérdésekben mindenben a fenntartó dönt. Nekünk az a dolgunk, hogy támogassuk az iskolát az infrastruktúra fejlődésében és egyéb más, külsős dolgokban. Ezt megtettük, és nagyon sajnáljuk, hogy a gimnázium ilyen helyzetbe jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában