ásatás

2021.08.19. 07:10

A veteránok földet kaptak a bodajki római villagazdaságban

Egy római veterán katona lehetett az úr abban a villagazdaságban, amely főépületének nyomait keresték szerdán a Szent István Király Múzeum régészei és partnerei.

Majer Tamás

Ottjártunkkor a roncsolásmentes kutatást végző magnetométert Nagy László régész kezelte

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Bodajk határában vagyunk, egy római kori villagazdaság területén – mondta Kiss Alexandra régész. – Geofizikai felmérést végeztetünk a területen. Annak az épületnek a felmérése zajlik, amely a villagazdaság főépülete lehet, mert itt nagy területen jelentkeztek a szántásban a kőomladékok, tegulatöredékek. A magnetométeres és a földradaros felméréseknek köszönhetően megismerhetjük az épület alaprajzát.

A múzeum régészei az elmúlt két évben két alkalommal tartottak már fémkeresős műszeres lelőhely-felderítést és terepbejárást ezen a Bodajk határában fekvő területen, amelyről korábban azt hitték a szakemberek, hogy egy Árpád-kori település nyomait rejti. 2019-ben Kovács Ágnes szervezett ide egy fémkeresős, terepbejárós eseményt, ekkor vált bizonyossá, hogy ez egy római kori villagazdaság, nem más. Tavaly már Kiss Alexandra szervezte, vezette a kutatást.

– Eddig már hozzávetőleg négyszáz darab leletet sikerült innen begyűjteni. Azt mutatja a leletanyag, hogy már az első században is volt itt megtelepedés. Azt viszont nem tudjuk, hogy már akkor itt volt-e a villagazdaság – mondta a régész. – Negyedik századi leletanyagból van a legtöbb. A négyszáz tárgy közel hetven-hetvenöt százaléka kisbronz érme, ezek, és a többi lelet is azt bizonyítják, hogy a harmadik-negyedik században itt volt már a villagazdaság.

Ottjártunkkor a roncsolásmentes kutatást végző magnetométert Nagy László régész kezelte
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt a régész megtanította nekünk, a villagazdaságok változó kiterjedésű gazdasági egységek voltak. – Kicsit úgy kell elképzelni, mint ma egy tanyát. Anno a veterán katonáknak, leszerelés után, földterületet adtak. Ez nem egy ritka dolog, a római kori topográfiákhoz hozzátartozik, hogy a települések mellett villagazdaságokat találunk. Korábban találtuk már itt katonai felszerelés nyomát, úgyhogy valóban nem kizárt, hogy ez egy veterán katona birtoka volt – fogalmazott.

A szerdai napon néhány késő római kori kisbronzot, illetve egy fibulát találtak. Ami pedig igazán jelentős, az két övcsat, amelyek minden bizonnyal egy késő római sír tartozékai, mivel embercsont is került elő mellőlük.

 

Bodajk polgármestere, Wurczinger Lóránt lapunknak elmondta, szeretné, ha a területen tovább folytatódnának a régészeti kutatások, feltárások. Tudniillik a villagazdasághoz közel kelta, illetve avar és honfoglalás kori magyar sírok, temetők lelőhelyei is megtalálhatók. A város együttműködik a régészekkel, a villagazdaság lehetséges feltárását végző szakemberek és önkéntesek számára nyújtott szállást és ellátást már korábban felajánlotta a Szent István Király Múzeumnak. Így esély nyílik rá, hogy jövő nyáron nagy volumenű tervásatás történjen a területen.

Wurczinger Lóránt egyébként azt szeretné, hogy ha sikerül feltárni a római kori villagazdaságot, úgy az a felszínen is maradjon, látogathatóvá váljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában