Frissen Fejérből

2021.08.24. 07:10

A forint 75. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Lepsényben

Kamarakiállítás nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár Mátyás termében abból az alkalomból, hogy idén augusztus elsején volt 75 éve annak, hogy megjelent az új pénzrendszerünk, a forint.

Borsos György

Fotó: Borsos György

A forint az 1946 júliusára teljesen elértéktelenedett pengő-rendszert váltotta fel. A kiállításon megtekinthetők az 1946-tól forgalomba került forint és fillér pénzérmék. Láthatók az 1946-ban kiadott érmék, a későbbi Kádár-korszak veretei, illetve a rendszerváltást követő forintok. A forgalmi sorok mellett megtekinthetők az ezüst veretek: például a nagy Kossuth 5 forint, a 10, 20, 25 forintos érmék. Kedvcsinálóként néhány papírpénz is reprezentálja a forint korszakot: a zöld „Petőfi” 10 forintos vagy a piros „Kossuth” 100 forintos bankjegy.

Fotó: Borsos György

Az érdeklődő rálelhet az úgynevezett „bélásokra”, azaz a réz 2 forintosokra, de testközelből látható a városi legenda szerint aranytartalommal rendelkező, 1973-ban készült 2 forintos érme is. Az érmék fejlődését kiválóan mutatja be a méretcsökkenés, illetve a folyamatosan változó állami címerünk. Akiket alaposabban is érdekel a forint története vagy a numizmatika, azoknak a segítségére állnak a kiállítást gazdagító szakkönyvek. A forintkiállítás megtekinthető a könyvtári nyitvatartás ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában