Frissen Fejérből

2021.07.11. 11:30

Testvértábor – Együtt lehetnek a külön élő állami gondozott fiatalok

Állami gondozásban élő testvérek számára szervez táborokat immáron huszonhárom éve a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület. Munkájuk fontosságát jelzi, hogy amikor kezdték, akkor még láthatás sem volt a ­kiskorú testvérek között. Ma, ha máshol nem, legalább ebben az agárdi táborban közelebbről is megismerhetik egymást a családjukból máshová került gyerekek.

S. Töttő Rita

Állami gondozott testvérek táboroznak Agárdon, akik az év többi napján alig találkoznak. A gyerekeknek a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület nyújt lehetőséget arra minden évben, hogy pár napot együtt lehessenek, és amellett, hogy élményekben gazdagodnak, egymást is jobban megismerhessék. Olyan muníció ez a jövőjükre nézve, amely megerősíti őket családi kapcsolataikban és lelkiekben egyaránt. A programok pedig, melyeket együtt élhetnek meg, vélhetően örök emlékként maradnak meg bennük: fürdés, fára mászás, kenuzás, kézműves- foglalkozások, kincskeresés és koncert teszi teljessé a gyerekek nyaralását a Velencei-tónál.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Itt, ahogy most pingpongozik a nagyobb és a kisebb, de külön élő testvérpár, és egymásnak segítenek, ez az, amiért ezt az egészet csináljuk – mondja Janó Andorné, a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület vezetője abban a táborban, ahová huszonharmadik éve viszik a saját családjukból állami gondozásba kiemelt, különböző településeken élő, vér szerinti testvéreket. Egy hétig nyaralhatnak együtt Agárdon, a Pákász-tanyán. Pénteken kezdődött a tábor, ahol számtalan programon vehetnek részt együtt a testvérek – akik gyakran egy egész évet várnak arra, hogy újra találkozhassanak. Ebédidőben szusszan kicsit a táborvezető, s mesél:

A programok, melyeket együtt élhetnek meg, vélhetően örök emlékként maradnak meg bennük: fürdés, fára mászás, kenuzás, kézműves- foglalkozások, kincskeresés és koncert teszi teljessé a gyerekek nyaralását a Velencei-tónál.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor a munkáját kezdte az egyesület a 90-es évek végén, akkor még nem volt olyan lehetőségük a gyerekeknek, hogy kiskorúként találkozzanak a testvéreikkel. Ez, azt gondolom, az egyesület vívmánya. Ma már a láthatásokon találkozhatnak, de hát egy teremben ülnek és maximum beszélgetnek. Így nem ismerik meg egymást – magyarázza a házigazda, aki boldogan látja évről évre, hogy ezeken az alkalmakon szoros kapcsolat fűződik a testvérek között.

A táborlakó testvérek jobban megismerhetik egymást a pár nap alatt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem csak élményekben gazdagodnak

– Egymás mellett ülnek ebédkor, és például ilyenkor derül ki, hogy – mint ez a hat­éves kisgyerek – van, aki még a kanalat sem tudja használni. A testvére azonban segít neki – példázza. Itt tehát nemcsak élményekben gazdagodnak, de talán legerősebb családi kapcsolataikat erősíthetik egymással. Számos program kínálkozik erre ebben a táborban: fürödnek, fára másznak, kenuznak, kincset keresnek, kézműves-foglalkozásokon vesznek részt. De jönnek hozzájuk vendégek is, akik izgalmas beszélgetésekbe, feladatokba vonják be őket: hétfőn például a Fejér Megyei Rendőrkapitányságtól érkezik Magasi Attila főtörzs- zászlós, és a 10 éves karatés, Attila, akik többek közt a gyermekek közötti konfliktusokról beszélgetnek a táborlakókkal. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától pedig az egészségfejlesztő Marton János látogat a gyerekekhez, aki egészségkultúrát fejlesztő játékos módszerekkel felvértezve érkezik. Mint látható, izgalmas, tartalmas hét elé néznek tehát a gyerekek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában