Frissen Fejérből

2021.07.11. 12:03

Szentgyörgyi hacacáré a javából!

A Mezőszentgyörgyi Ifjúsági Táncegyesület szervezésében kétnapos néptáncos, népzenei, népművészeti hacacáré zajlott a hétvégén a művelődési házban és udvarán. A pályázati forrásból megvalósított program hamisítatlan falunapi hangulatban telt.

V. Varga József

Pénteken este Orbán Gábor természetfotó-kiállítása indította útjára a programot, majd Népművészet a mozivásznon! címmel a Majoros família és a Szedtevette zenekar közreműködésével Pesovár Ferencnek állítottak emléket. A kertmoziban a Barátság mozi a Made in Italy című vígjátékot vetítette.

Szombaton kora délután a művelődési ház mögötti ligetben gyülekeztek a főzőcsapatok, szám szerint tízen, és gyújtottak alá a bográcsoknak: a legfinomabb zöldborsós étel címéért küzdöttek. Volt, aki finom zöldborsó levest rottyantott, de számos egyéb ragu is készült. Nem megszokott alapanyagok is feltűntek, mint például a zúza, és volt igazán különleges étel is: vörösboros sertéspörkölt, gombával és borsóval töltött csülökkel.

 

A szakértő zsűri értékelése alapján a harmadik helyen Polák Dániel és csapata, a másodikon Somogyi Gábor és gárdája végzett. A legfinomabb zöldborsós ételt a Bihari család készítette, megszerezve ezzel az aranyérmet. Az alakulatok az ajándékcsomagok mellett ajándékutalványokkal is gazdagodtak, amelyeket Berta Attila, Gyarmati József és Lánginé Csík Angéla polgármester ajánlott fel.

A délután folyamán számos program várta a gyerkőcöket: népi játszótér, ugrálóvár, körhinta, valamint Mészöly Ferencné Ibolya kézműves foglalkozása.

A koncertek sorában elsőként a budapesti Fonó zenekar lépett színpadra, akik a Kárpát-medence számos tájegységéről hoztak népzenét a nagyérdeműnek. Őket követte a devecseri Fláre Beás, akik remek beás cigány dallamokkal fokozták a hangulatot. A nap zárásaként is népzene szólt, méghozzá Dél-Amerikából, a székesfehérvári Los Andinos jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában