Frissen Fejérből

2021.07.03. 07:30

Sok az elsős, szükségtantermeket építenek Lovasberényben

Csökken a nagyvárosok elszívó ereje, egyre több gyermeket íratnak a helyi református általános iskolába. A következő tanévre negyven elsős jönne – ha volna hova: szükségtantermeket építenek ezért ideiglenesen, de keresik a végső megoldást.

S. Töttő Rita

A lovasberényi református iskola a következő tanévre negyven elsőst vár, keresik a megoldást

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2012 óta fenntartója a Lovasberényi Református Egyházközség Lovasberény és Vértesacsa 1–8. évfolyamos általános iskoláinak. Így jött létre a Reményik Sándor Református Általános Iskola, amely azóta már alapfokú művészeti iskola és óvoda is egyben. Az intézmény első osztályába a következő tanévre két teljes osztályra való, 40 gyermek jelentkezett, elhelyezésük azonban kérdéses. Ezért keresi a megoldást az iskola fenntartója. Hajdú Szabolcs Koppány lovasberényi lelkipásztor elmondta: jelenleg szükségtanterem építése van folyamatban.

– Ez ideiglenesen kisegít minket, de a végső megoldást csakis a tanterembővítés jelentheti számunkra. Elsődleges cél, hogy a teljes oktatás egy épületkomplexumban történjen. Ezért a meglévő kétemeletes épületszárnyunk tetőtér-beépítésén gondolkodunk, ehhez keressük most a forrásokat. Itt rendelkezésre áll elég hely, hogy legalább két új tantermet kialakíthassunk.

A lovasberényi református iskola a következő tanévre negyven elsőst vár, keresik a megoldást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola népszerűsége néhány év alatt nőtt ekkorára. Ennek háttere is rávilágított a lelkipásztor:

– Egyházi fenntartóként szilárd elképzelésünk volt, hogy nem csak fenntartani szeretnénk ezeket az intézményeket. Ez már inkább szimbolikus jelentőségű a számunkra, mert a fenntartás akár jelentheti azt a minimális energiabefektetést, ami ahhoz kell, hogy éppen csak működjön valami. Ennél többet szeretnénk megvalósítani, hiszen a két település önkormányzata, a szülők, a pedagógusok bizalmat szavaztak nekünk, ez a bizalom kötelez bennünket fenntartókként a maximumra. Nagy örömünk, hogy olyan szakmailag felkészült pedagógusokkal kezdhettük a közös munkát, akik nyitottak voltak az újra, a fejlődésre – tette hozzá, ahogy azt is: folyamatosan monitorozzák a települési születésszámot ahhoz, hogy előre tudjanak tervezni. – Az látható, hogy lassú, de folyamatos lakosságszám-emelkedés van mindkét településen, ami nyilván lecsapódik az iskolába jelentkezők számában is. Lovasberényben mostanra ez eljutott oda, hogy idén sok-sok év után újra két első osztályt tudunk indítani. Óriási dolog ez, hiszen a településeink életerejét is mutatják ezek a számok!

A kezdeti időkben komoly elszívó erőt jelentett a nagyváros közelsége.

– De mi azt szeretnénk, hogy a gyerekek a szülőfalujukhoz kötődjenek, hiszen a gyökerek, a felnőttkori kötődések ebben az életkorban alakulnak ki és mélyülnek el. Fontos számunkra a település jövője, hogy majd évtizedek múlva a nálunk végzett iskolások hogyan élnek közöttünk, és hogyan viszik előre a település ügyét fiatal felnőttként – tette hozzá a fenntartó képviselője, aki tudja: ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt – vagyis hogy helyben járjanak iskolába a gyerekek –, az iskola vezetősége és pedagógusai nagyon sokat tesznek. Többéves komoly szakmai megújulás van mögöttük, s ennek egyik eredménye lett az, hogy mára egyáltalán nem jellemző a gyermekek városi iskolába járatása. – Sőt, intézményünk mára magára vonta a környékbeli, nem lovasberényi gyerekek és szüleik érdeklődését, aminek eredményeként már egész osztálynyi gyermek jár hozzánk a közeli településekről.

Egyre népszerűbb lett az intézmény

Egy évvel az átvétel után meg­alapították az alapfokú művészeti iskolát, amely zenei és képzőművészeti oktatást kínált a két település gyermekei számára, de nemcsak nekik, hanem az érdeklődő felnőttek számára is. A két település közel 300 diákja számára soha nem volt lehetőség addig helyben zenét, képzőművészetet tanulni. 2016-ban a már akkor komoly helyhiánnyal küzdő lovasberényi iskolában sikerült önerőből egy tetőtér-beépítést megvalósítani, két nagy tantermet és kifejezetten zenei oktatásra alkalmas helyiségeket alakítva ki. Ekkor, 2016-ban megalapították a Reménység Óvodát is Lovasberényben, amely egy kicsike, egycsoportos családias óvoda azóta is. 2020-ban pedig a vértesacsai községi óvoda is csatlakozott az intézményrendszerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában