villanyóra-váltás

2021.07.22. 20:00

A regisztrált szerelők közül válogathatunk

Mi a teendő, ha nagyobb teljesítményű villanyórát szeretnénk? Ki végezheti el a szerelési munkálatokat? Mekkora anyagi kiadással jár mindez? Kérdéseinkre a szolgáltató válaszolt.

Héjj Vivien

A fogyasztásmérő a szolgáltató tulajdona, az annak helyet adó szekrény pedig a felhasználóé

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A háztartások java részében az elmúlt évtizedekben jelentősen megemelkedett az energiaigény. Gondoljunk csak a televíziókra, hordozható számítógépekre, mosogató- és szárítógépekre vagy olyan, alapnak tűnő eszközökre, mint a mikrohullámú sütő és az elektromos kávéfőző. Az imént felsorolt kis- és nagygépek a legtöbb háztartásban az alapfelszereltség részét képezik, így jórészt bele sem gondolunk, hogy mindezek rendszeres működtetése mennyi többletenergiát igényel.

Mi a teendő akkor, ha a megnövekedett fogyasztási igény miatt nagyobb teljesítményű villanyórára kell cserélnünk a régit? Ki végezheti el a munkálatokat? Mekkora anyagi vonzattal jár mindez? Nos, kérdéseinket feltettük a szolgáltatónak, aki készségesen állt rendelkezésünkre.

– Új, nagyobb energiaigényű villamos berendezések esetén akár jelentősen megnőhet az otthonok energiaszükséglete. Ilyen esetekben a villamos energia teljesítményének bővítésére van szükség, így a fogyasztásmérőhely korszerűsítése is szükséges lehet – tájékoztatta lapunkat az E.ON. – A teljesítménybővítési igényt az ügyfeleknek be kell jelenteniük a hálózatot üzemeltető energiavállalat felé, és meg kell bízni egy regisztrált szerelőt a fogyasztásmérő szekrény cseréjével. A mérőt csak a szolgáltató által javasolt és elfogadott szekrények valamelyikében le­het elhelyezni. Ezeket a szekrényeket jól ismerik a szerelők, illetve a pontos adatok ügyfélszolgálatainkon elérhetők az ügyfelek, a tervezők és a kivitelezők számára is.

A fogyasztásmérő a szolgáltató tulajdona, az annak helyet adó szekrény pedig a felhasználóé
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megtudtuk azt is, hogy a fogyasztásmérőt nem minden esetben kell cserélni, csak akkor, ha például egyfázisú mérésről háromfázisúra tér át a felhasználó, a lekötött teljesítmény 3x32 Amper felett lesz, vagy esetleg egy úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, például napelemes rendszer telepítése is része az otthoni fejlesztéseknek.

A cserét minden esetben jelezni kell a szolgáltatónak, ugyanis annak át kell vennie és egyedi zárópecsétekkel is el kell látnia a fogyasztásmérő helyet, amely aztán az ügyfél kizárólagos őrizetébe kerül. A mérőhely átvételét, plombálását és a fogyasztásmérő cseréjét az E.ON munkatársa, a fogyasztásmérőhely korszerűsítését pedig regisztrált szerelő végzi.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha cserére kerül a sor, akkor az új villanyóra kizárólag a régi eszköz helyére kerülhet-e, vagy van lehetőség máshová beszereltetni az eszközt.

– Természetesen van lehetősége az ügyfélnek más helyre telepíteni az új fogyasztásmérő szekrényt. A mérőszekrényt könnyen megközelíthető, kül­ső behatások ellen védett helyen kell elhelyezni. Zárt helyen, belső helyiségben, nedves helyiségben nem szerelhető fel. Ügyfeleinknek először el kell döntenie, hogy milyen legyen a csatlakozó vezeték, a mérőhelyet ennek és az ügyfél igényeinek ismeretében alakítja ki a megbízott regisztrált villanyszerelő – válaszolta kérdésünkre a szolgáltató.

Lássuk az anyagiakat! Mivel a fogyasztásmérő a szolgáltató tulajdona, ezért a csere költsége nem az ügyfelet terheli, azonban a fogyasztásmérő szekrénye, melybe a bekapcsolás során a mérő és a kismegszakítók kerülnek – mint azt már fentebb is említettük –, az ügyfél tulajdonában van, így ennek beszerzéséről, javításáról a felhasználónak kell gondoskodni. A regisztrált sze­relők munkavégzésével kap­csolatos díjtételek a meglévő fogyasztási hely állapotától és az egyedi igényektől is függenek. Amennyiben új mérőszekrényt szükséges kiépíteni, az általában 200–300 ezer forintos költséggel jár. Ha a fejlesztés megoldható a mérőhely korszerűsítésével, akkor kisebb kiadással lehet számolni, de minden esetben az egyedi igényektől és a mérőhelyek állapotától függ a végső ár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában