Frissen Fejérből

2021.07.20. 16:30

Ökoturisztikai Központ és Turistaház nyílt Kőhányáson

A napokban Gánt-Kőhányáspusztán adták át a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat, amelyet tanösvények, vizesélőhely- bemutató, vadmegfigyelő állomás egészít ki.

Borsányi Bea

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) is részt vett a kőhányáspusztai avatáson

Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Kőhányás az egykori Esterházy-birtokterület vadászati központja volt. Az Esterházyak mindig is nagyra becsülték azokat az embereket, akik nyitottak voltak területük természeti értékeinek felkutatására. A miniszterelnök gróf jelentős lépést tett és országos példát mutatott azzal, hogy nagybirtokos létére elsőként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt. Az ő emléke előtt is tiszteleg a Vérteserdő Zrt., valamint az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Gánt-ért Nonprofit Kft. konzorciumában megvalósult projekt eredménye: egy turisztikai komplexum, a természetbe való visszatérés felszabadító élményének otthona.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) is részt vett a kőhányáspusztai avatáson
Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

A több mint 800 millió forintos projekt keretében olyan komplex fejlesztés valósult meg, amely egyaránt szolgálja a családok kikapcsolódását, az aktív turizmusban résztvevők igényeit és oktatási céloknak is megfelel. Az épület földszinti részében előadó-, és kiállítóterem található, de zöld bolt és a sváb gasztronómiát is prezentáló étterem is várja a vendégeket. Az épület tetőterében egy 13 szobás turistaszállót is kialakítottak. Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő és szemléletformáló céljait a látogatóközpont közelében kiépítésre kerülő tanösvény és zöld út segítik. Ugyancsak kialakításra került egy vizesélőhely-bemutató a kőhányási tó rekonstrukciójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában