Frissen Fejérből

2021.07.05. 18:14

Nyékfalvak találkozója a szlovákiai Nyékvárkonyban

Nyékfalvak találkozóját rendezték meg a szlovákiai Nyékvárkony nagyközségben. A helyi önkormányzat szervezésében – ahogy Fazekas István helyi polgármester tájékoztatta a feol.hu-t – a hat nációt felsorakoztató találkozóra hívták meg a horvátokat, szlovákokat, magyarokat, románokat, szlovéneket, cseheket, akik részt vettek a többnapos falunapon.

E. Várkonyi Péter

Fotó: E. Várkonyi Péter

Nyékvárkonyra 10 évenként kerül a sor az ilyen találkozók megrendezésére, ahogy most is történt egy nyerő pályázat után. A „népek és barátai” megbeszélték az élet fontosabb állomásait. Az esti vacsora közben, vetítettképes előadáson „vitatták” meg többek között a digitalizálás, a globális felmelegedés, a pandémia, a túlzott szemetelés európai problémáit és a helyi gondokat. A nagy rendezvényre – köztük a tiszteletből meghívott pázmándi önkéntes tűzoltók – 175 résztvevő látogatott el, őket kellett ellátni és megvendégelni. Fejér megyéből Kápolnásnyék követei vettek részt. A felvonuláson ők is vitték a színes zászlójukat a sorban, Kupi László alpolgármester vezetésével. A programon volt esti koncert, tűzoltási bemutató fáklyaként égő személyautóval, zászlós-lovas felvonulás. A nap folyamán tizenkét sátor alatt mérte össze főzőtudását a nemzetközi vendégsereg. Tizenkét kis katlanban főtt a finom ebéd – többek között babgulyás, pacal, gulyás -, hogy a zsűri döntése után csaknem mindenki megkóstolhassa az elkészült ételeket. A győztes megkapta a legjobb „Nyékvárkony szakácsa” elismerést és a vele járó serleget.

 

A pázmándi tűzoltók, ahogy mindenkor lenni szokott most is találkoztak a testvérszervezetükkel, a Nyékvárkonyi Tűzoltó Testület tagjaival a tűzoltó szertárukban. Elkészült a közös csoportképük is, ezzel a képi emlékkel búcsúzva a nagyközség jól sikerült rendezvényéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában