Frissen Fejérből

2021.07.19. 07:20

Nemes nedűk versenyeztek az enyingi Öreghegyen

A járvány miatt tavaly és idén is kevesebb a borbírálatok száma, de nem torpanhatunk meg, a hagyományt érdemes tovább vinnünk – fogalmazta meg értékelésében Győrfi Károly okleveles borbíráló, a zsűri elnöke.

V. Varga József

Nagy Zoltán Kristóf (b), Sávolt József, Győrfi Károly és Fodor István

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az Öreghegyi Borbarát Klub az önkormányzat és Viplak Tibor polgármester támogatásával szombaton rendezte meg hagyományos városi és kistérségi borversenyét a szőlőhegyen, a Mulatós köz végénél levő pincénél, Fodor István terciáján. Az enyingiek az alkalmon ebédre, borkóstolásra, baráti beszélgetésre is marasztalták vendégeiket, a nyitott pincék listáját a helyszínen függesztették ki.

– A borbírálatok általában tavasszal zajlanak, de már a nyár derekán járunk – jegyezte meg Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend alapító elnök-nagymestere. – A nagy borászatok jobban felkészültek az esetleges utómunkálatokra, viszont a kistermelők pincéi könnyebben felmelegednek, és elindul egy nem feltétlenül kedvező folyamat. Mindezek ellenére, jelenthetem, kiemelkedő enyingi és környékbeli (Balatonaliga, Balatonkenese, Balatonvilágos, Dég, Káloz, Lepsény, Mezőszilas) borokat tudtunk bírálni.

A megmérettetésre a gazdák 82 bormintát neveztek. A 45 fehérbor közül 21 arany, 15 ezüst és 9 bronz minősítését érdemelt, a 30 vörösbor versenyében 14 arany-, 11 ezüst- és 5 bronzérem született, a 7 rozébor közül pedig 1 kapott aranyat, 5 ezüstöt és 1 bronzot.

Nagy Zoltán Kristóf (b), Sávolt József, Győrfi Károly és Fodor István
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Gazdára találtak a nagy aranyak is. A fehérborok között Nagy Zoltán Kristóf (Enying) olaszrizlingjének, a vörösborok versenyében Sávolt József (Lepsény) cabernet savignon borának, a rozéborokat tekintve Takács Alexa (Balatonaliga) kékfrankos rozéjának dukált a legmagasabb elismerés. Enying város különdíját Fodor István (Enying) zweigeltje, míg a kistérség legjobb bora címet Nagy Zoltán Kristóf (Enying) királyleánykája kapta. A zsűri különdíjjal jutalmazta Ágner János (Mezőszilas) juhfark borát.

Az eredményhirdetéskor átadott díszes kancsókat és plaketteket Kató Balázs enyingi fazekas, keramikus készítette, a juhfark bort illető különdíj Molnár Gábor festménye volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában