Vigyázni a másikra

2021.07.25. 19:00

Néma segélykiáltás!

A mozdulatsor: jobb kezünk nyitott tenyérrel a fejünk mellett, majd behajlított hüvelykujj, és végül a rácsukódó ujjak (tulajdonképpen ökölbe szorított kéz). Ez a néma segélykiáltás!

V. Varga József

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan, nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

A mozdulatsor – ha látod, hívd a 112-es segélykérő számot!
Fotó: ORFK

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa felerősödik a tudatosság, ezért is különlegesen fontos a rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat hazai bevezetése.

Fotó: ORFK

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak így azonban lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amellyel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

Fotó: ORFK

Az ORFK készített egy animációt a kézmozdulat helyes használatáról, emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék azt, és megtegyék a szükséges lépeseket.

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-es számot, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; hol tapasztalta a segélykérést (helyszín); hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott); személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában