A strandokat nem lezárták

2021.07.26. 07:00

Nagy gond ez az egész Velencei-tónak…

Rögzítsük újra, hogy mely velencei-tavi strandok vizét kifogásolta szerkesztőségünk számára július 22-én megküldött közleményében a Fejér Megyei Kormányhivatal! No, inkább rögzítsük előbb azt, hogy a többi strand vizét nem kifogásolták, azokban fürdeni minden tekintetben nyugodtan lehet!

Majer Tamás

Volt, aki a köveken át ment be, más a lejárók elé keresztbe fordított padokon átmászva indult a Tini strand vizébe

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az alábbiak miatt írtunk az elmúlt napokban s most újra a tóról. – A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának hatósági vízmintái az alábbi négy velencei-tavi strand esetében határérték-túllépéseket mutatnak: Drótszamár Park és Kemping Strand, Velence Resort & Spa, Agárd Napsugár Strand, Gárdony Tini Strand. A fürdőhelyek üzemeltetését két egymást követő negatív mintaeredményig felfüggesztettük – írta tehát a kormányhivatal.

A Drótszamár Velence északi, a Resort & Spa a déli részén található. A Napsugár strand a Popstrandtól délnyugati, a Tini – ez szabadstrand – pedig északkeleti irányban terül el, ez is Gárdony agárdi részén van.

Nem tudják, pontosan hol és mikor történt a mintavétel

Pénteki számunk után a szombati Hírlapban is foglalkoztunk a témával, bár a strandok üzemeltetőit lapzártánkig nem értük el, vagy ha igen, nem álltak rendelkezésünkre. Időközben a Velence Resort & Spa szállodaigazgatója viszont már válaszolt.

– Nem tudjuk, mitől rossz strandunk vízminősége. A hivatkozott vízmintavételi eredményt megkaptuk, de a strandunkon nem történt semmi, ami ezt indokolná. Az alacsony vízállás és az esős időjárás miatt az elmúlt időszakban szinte nem is voltak a tóban fürdőző vendégeink. Azért is értetlenül állunk a kérdés előtt, mert nem tudjuk, pontosan hol és mikor történt a mintavétel, és azt sem értjük, mi okozza azt, hogy az általunk üzemeltetett strandon, ahol a tóban fürdőzők száma elenyésző, rosszabb a víz minősége, mint más, esetenként több ezer embert fogadó strandoknál – írta Bársony Péter, aki kifejezte, természetesen együttműködnek a hatósággal, a határozatban foglaltakat végrehajtják.

Volt, aki a köveken át ment be, más a lejárók elé keresztbe fordított padokon átmászva indult a Tini strand vizébe
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A helyzet okán a hatóság hivatalból folyamatosan (napi szinten) monitorozza a vízminőséget. Két negatív minta után újra megnyitható lesz a strand, remélhetőleg ez már a hét elején megtörténik. Saját megnyugtatásunkra társaságunk is több vízmintát vett laborvizsgálat céljából – folytatta.

Bársony Péter kitért arra is, hogy vendégeik általában előnyben részesítik gyógy- és élménymedencéiket, ennek ellenére az elmúlt napokban – a tó vízminőségére hivatkozva – többmilliós összegben mondtak le náluk foglalásokat.

– A strandbezárás és a hozzá kapcsolódó médiafigyelem nem kizárólag a bezárt létesítményeknek, hanem a Velencei-tó egészének jelent rendkívül rossz hírverést, ami a turizmus szempontjából kifejezetten káros. A Covid-19-járvány árnyékában, az alacsony vízszint miatti találgatások és vádaskodások országos médiafigyelme okán ez végképp nem hiányzott a tó környéki vállalkozásoknak – összegzett Bársony Péter.

Sinkóné Fodor Krisztina és lánya a Velence Korzó egyik szolgáltatójának üzemeltetésében vesznek részt. Bár az ottani strand vizét nem kifogásolta a hivatal, meglátásuk szerint mégis kevesebben voltak a hétvégén az ilyenkor megszokottnál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egész Velencét érintő kiszúrás

Július 24-én a kora délutáni órákban jártunk több velencei-tavi strandon. Az ingyenes Velence Korzó egyik vízparti szolgáltatójának üzemeltetői, Sinkóné Fodor Krisztina és lánya azt mondta, hogy bár a tó ezen részének vizét nem kifogásolta semmilyen hivatal, kaptak ők is olyan telefonhívást, amelyben azt tudakolták, nyitva vannak-e a jelenlegi körülmények dacára… Krisztina egész Velencét érintő kiszúrásként éli meg a helyzetet. Valóban, több negatív történés is sújtja a tavat mostanság. A hölgyek elmondták, egy meleg júliusi hétvégéhez képest keves en voltak aznap a Velence Korzón.

A velencefürdői Plázs44 nevű szabadstrandon az egyik szolgálató munkatársa, Braun Benjamin készséggel beszélte meg velünk a kialakult helyzetet. Szerinte akár a lapunkban megjelent hírek is negatívan érinthették a tó strandjainak forgalmát. (Nos, ha a kormányhivatal azt jelzi, hogy négy strandnál is kifogásolható a víz, kötelességünk közreadni.)

A fiatalember leszögezte, a négy fenti strandot nem lezárták, hanem a fürdőhelyek üzemeltetését két egymást követő negatív mintaeredményig felfüggesztették. Írtuk is már fentebb. Nos, Braun Benjamin szerint ez azt jelenti, hogy a strandok használhatók: lehet, lehetne ott napozni, játszani, tartózkodni…

S valóban! Ugorjunk át most Agárdra! A korlátozás alá vont Tini strandon csendes volt ugyan a forgalom szombaton, de azért voltak a strandon fürdőruhás emberek. S a vízben is, ha kevesen is. Akadt olyan, aki a köveken át ment be, más a lejárók elé keresztbe fordított padokon – rajtuk „Fürödni tilos!” felirattal – átmászva. A belépőjegyes Napsugár strand kapuja zárva volt.

Visszatérve Braun Benjamin velencefürdői tapasztalataira: elmondta, feléjük a múlt havi, néhány napos „halas botrány” érintette negatívan a forgalmat, nem a mostani helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában