készítsük fel őket!

2021.07.15. 14:00

Mit tehetünk, hogy a fesztivál jó emlék maradjon? Szakértőnk válaszol

Megkezdődött a fesztiválszezon. A kamaszok szülei persze nem biztos, hogy örülnek ennek, pláne, ha gyermekük először indulna egy többnapos buliba.

Borsányi Bea

Előfordulhat, hogy ezen a nyáron az elmúlt másfél évben kényszerűen kihagyottakat is be akarják pótolni a fiatalok Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Aggódni minden szülő aggódik, de tudomásul kell venni, a leválási folyamat része az is, ha gyermekünk több napra elmegy otthonról. Hogyan készíthetjük fel, mit tehetünk, hogy a fesztivál jó emlék maradjon? Erről kérdeztünk egy pszichológust és egy rendőrt. Ulicza Henriette szakpszichológus szerint lehetőség szerint tartalmazzon a nyár több programot, így elkerülhetjük, hogy ha csak pár napra engedjük el gyermekünket, mindent ezalatt az egy alkalom alatt akarjon megélni. Ha vannak más programjai is, nem érzi szükségét, hogy mindenáron kihasználja a „szabadságot”, a felügyeletnélküliséget. Ám túlzsúfolt se legyen a nyár, mert az feszültséghez vezethet, s az is fontos, hogy a család együtt is töltsön időt.

Ne „pakoljuk rá” gyermekünkre az esetleges saját félelmeinket

– A bizalmi kapcsolat az alapja annak, hogy gyermekünket könnyebben engedjük el egyedül. Ezt jó esetben a korábbi évek alatt felépítettük és közös élményekkel tovább is erősíthetjük. Ez az alapja annak is, hogy a kamasz nem hazudik, nem titkolózik – magyarázta a pszichológus, aki azt is kiemelte, jó, ha az önálló nyári programokban megvan a fokozatosság, és nem feltétlenül egy többnapos fesztivál az első, amire egyedül engedjük el a gyermekünket. A családtól távoli megfelelő viselkedésre való felkészítésben a nyári táborok is jó lehetőséget jelentenek. A kamaszkor a szülőről való leválás ideje, ezért az önálló programok – akár egy fesztivál is – segíthet neki ebben. A helyzet idén annyiban sajátos, hogy az elmúlt másfél évben, a járványhullámok miatti bezártság utáni kiszabadulás, a kihagyott élmények bepótlása is „benne van a pakliban”. Ám a szakember szerint a bizalmi kapcsolattal rendelkező, jól nevelt és felkészített kamasz nem fog a szokásosnál jobban kilengeni. Jegyezzük meg azt is, hogy a nagy zenei fesztiválok mellett léteznek egyéb tematikus, például sport- vagy művészeti fesztiválok is, amelyek közönsége talán egy kicsit másabb, de ezek a rendezvények ugyanolyan nagy élményt nyújtanak.

Előfordulhat, hogy ezen a nyáron az elmúlt másfél évben kényszerűen kihagyottakat is be akarják pótolni a fiatalok
Fotó: Shutterstock

Reálisan!

– Fontosnak tartom azt is, hogy gyermekünk előzetes felkészítése ne a félelemkeltés jegyében történjen, ne toljuk a kamaszra a saját félelmeinket! Reális veszélyekre hívjuk fel a figyelmét, és javasoljunk mindjárt reális megoldásokat is! Például: jó, ha több helyen tartod a pénzed, ha netán ellopják a tárcád, nem maradsz pénz nélkül. Vagy: a csomagodban legyen fájdalom- és lázcsillapító, ha esetleg rosszul éreznéd magad – mondta Ulicza Henriette.

Fesztiválra tanácsos társaságban menni, és jó, ha a csapatban van egy úgynevezett „józanságfelelős”, akinek a személye alkalmanként változik. Ő az, aki figyel a többiekre és segítséget is tud kérni, ha a helyzet úgy alakul. Tanácsos azt is előre megbeszélni, mikor és milyen formában jelentkezik gyermekünk a távolléte alatt. De ne várjunk részletes beszámolót, hiszen egyetlen mondat is elég lehet, például. „megérkeztünk”. A pszichológus szerint azonban, ha megvan a családban az igény a kapcsolattartásra, az a kamaszban távolléte idején is meglesz. Ha netán a szülő és a kamasz között nem felhőtlen a viszony, biztosan akad a családban olyan, akivel jó kapcsolatot ápol és akit fel tud hívni szükség esetén. Ezt a tanácsot a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője, Vörös Ferencné rendőr alezredes is megfogalmazta. Őt lapunk arról kérdezte, milyen veszélyeket rejtenek a fiatalokra nézve a fesztiválok. Szerinte ezeken a rendezvényeken ugyanazok jelentenek veszélyforrást, mint amikor az ember szórakozni megy, de a két legjellemzőbb az alkohol és a drog.

Különböző szerek

Köztudott, hogy az alkohol oldja a feszültséget, a gátlásokat, hatása alatt felbátorodik az ember, így könnyen előfordulhat, hogy ittas állapotban a fiatalok olyan – akár általuk viccesnek vélt – dolgokat követnek el, amelyek már bűncselekménynek számítanak. Például kötekednek, kukákat rúgnak fel, tárgyakat törnek össze, hangoskodnak, vagy zaklatnak másokat. – Egész évben komoly prevenciós tevékenységet végzünk, hogy felhívjuk a figyelmet az alkohol és a drog veszélyeire, ám a kábítószerpiacon olyan gyorsan jelennek meg az új szerek, hogy nagyon nehéz követni a változásokat. Ráadásul, amíg egy szer nem kerül fel a kábítószerlistára, addig annak beszedése nem minősül drogfogyasztásnak. Az is előfordul, hogy a különböző szereket egymással keverik. Ez még veszélyesebb, mert ilyenkor a pontos hatás sem ismert, és azt sem tudják megmondani, mit vettek be. Ha baj van, értékes időt veszthetnek emiatt az orvosok az életmentésben – figyelmeztetett az alezredes.

Vörös Ferencné azt is hangsúlyozta, fontos, hogy a szülő tudja, hová és kikkel megy el a kamasz gyermek, és ő is megjegyezte, ha jó a viszony, a szülő az igazat fogja hallani. Nem árt előre tisztázni azt is, ki az, akit gyermekünk felhívhat, ha baj van. – Minden fesztiválon vannak rendőrök – láthatók és civilek egyaránt –, akik ügyelnek a biztonságra, és minden évben vannak elfogások is, de nem lehetünk ott mindenhol. Végesetben tárcsázható a 112, amit akkor is fel lehet hívni, ha elfogyott a mobiltelefon feltöltőkártyájáról a pénz – mondta az alezredes asszony.

Végezetül még egy tanács: fesztiválokra sose vigyen magával értékeket a fiatal, mert a sátorból könnyen el lehet őket lopni! Pénzt se hagyjon a hálóhelyen, mert ha azt elviszik, lehetetlen megtalálni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában