Frissen Fejérből

2021.07.27. 15:30

Megvan, mit találtak a szakemberek a Velencei-tó vizében

A Fejér Megyei Kormányhivatal válaszolt kérdéseinkre a Velencei-tó vízminőségi vizsgálatai kapcsán.

S. Töttő Rita

Fotó: feol.hu

E szerint július 19-én és 20-án az összes velencei-tavi kijelölt természetes fürdőhelyen vettek hatósági mintát a szakemberek. Ennek eredményei alapján záratták be múlt héten a négy fürdőhelyet, ahol nem felelt meg a vízminőség a jogszabályi követelményeknek. A vizsgálatok kimutatták, hogy „enterális eredetű baktériumok határértéket meghaladó jelenléte miatt” kellett elrendelni a tiltást. A válasz szerint azonban az elsődleges vizsgálatok és helyszíni ellenőrzések során nem találtak szennyező forrást, a szennyezés okának tisztázása jelenleg is folyamatban van. Ám kiderült: „Valószínűleg a mintavételt megelőző heves esőzés moshatott a partról a tóba szennyező anyagot, ami a vízminőség lokális és átmeneti romlását okozhatta. Az ellenőrző vizsgálatok két egymást követő alkalommal már határérték alatti, sőt, túlnyomórészt „kitűnő” kategóriába tartozó eredményeket mutattak” . Július 26-a óta ezért lehet ismét minden velencei-tavi strandon fürödni.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujra-lehet-furodni-a-tiltott-strandokon-de-kerdeseink-tovabbra-is-vannak-5141123/

 

https://www.feol.hu/kormanyhivatal/a-velencei-to-eszaki-partjan-tobb-strandot-bezart-a-kormanyhivatal-5132156/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában