Frissen Fejérből

2021.07.16. 07:15

Megújul az 50 éves zámolyi épület

Újabb lépést tehet a falu a fejlődés útján: aszfaltos lesz a most még murvás Radnóti utca, és heteken belül megújul a Szép Ilonka faluház közösségi tere is.

Borsányi Bea

Filotás Melinda, a faluház munkatársa és Baboth Dóra művelődésszervező seprűt ragadtak egy fotó kedvéért a hamarosan megújuló Szép Ilonka Faluházban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Szép Ilonka Faluház épülete ikonikusnak tekinthető Zámolyon, amely a 70-es évek elején épült, és először kocsma, majd a település határain kívül is ismert vendéglő üzemelt benne. Jó néhány éve némi fordulatot vett a benne folyó élet, azóta a faluban működő civil szervezeteknek és kulturális eseményeknek ad otthont az épület. Itt tartja összejöveteleit és báljait többek között a nyugdíjasklub, az Óvoda Alapítvány vagy a Gyermekbarát Egyesület. A Szép Ilonka vendéglátós múltjára már csak ezek a zenés estek és a szintén az épületben folyó gyermekétkeztetés emlékeztet. A ház viszont alapos felújításra szorul. Ezért gondolta arra az egyik civil szervezet, a Zámolyi Rege Egyesület, hogy a tulajdonos önkormányzattal karöltve pályázatot nyújt be a felújításra. Mint azt Lángi Lászlótól, az egyesület elnökétől megtudtuk, sikerrel zárult a Magyar falu program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatására kiírt pályázatuk.

Filotás Melinda, a faluház munkatársa és Baboth Dóra művelődésszervező seprűt ragadtak egy fotó
kedvéért a hamarosan megújuló Szép Ilonka Faluházban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elnyert közel 6 millió forintból 154 négyzetméteren az épület mennyezete és padlóburkolata újul meg, de keresik a lehetőségét a vizesblokk teljes felújításának is. További jó hír, hogy az egyik utolsó murvás utca is aszfaltburkolatot kap Zámolyon. Erre mintegy 18 millió forint támogatást nyert a Belügyminisztériumtól az önkormányzat. Sallai Mihály polgármester elmondta, többször is pályáztak már erre, eddig sikertelenül. Jó hír az is, hogy a pályázathoz mindössze 3,1 millió forint önrészt kell biztosítania a községnek. A szilárd burkolat építése mellett a nagyjából 300 méteres útszakasz vízelvezetését is megoldják és a kapubejárókat is kiépítik. Arra azonban, hogy mikor kezdődhetnek a munkák, a polgármester nem tudott még pontos időpontot mondani. Ez leginkább a kivitelező szabad kapacitásán múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában