Frissen Fejérből

2021.07.26. 14:30

Kerékpárral Gorsiumba Fehérvárról elindulva

Alkalomszerűen kerékpározunk, nem vagyunk profik – felelte kérdésünkre Kovács József és neje. Július 24-én délelőtt a Mol Aréna Sóstó főépülete előtt találkoztunk velük egy új kulturális sportprogram rajtja előtt.

Majer Tamás

A kerékpártúra első alkalmán családias volt a létszám

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A program lényege: kerékpárosok találkoznak a stadionnál, s együtt nekilódulnak Tác irányába, közben néha meg-megállnak. Fáradtság miatt? Dehogy. Inkább azért, hogy meghallgassák Hornyik Adriennt, aki a Szent István Király Múzeum régészeti tárának helyettes vezetője. Mindig régészeti, történelmi érdekességekkel készül a túrára. Ezúttal az úrhidai Arany János utca középavar temetőjéről, a Sárvíz történeti korok alatt lezajlott mederváltozásairól, illetve a középkori Fövenyfalu jelentőségéről – országgyűlések helyszíne volt – s későbbi elnéptelenedéséről beszélt.

A kerékpártúra első alkalmán családias volt a létszám
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Így valósult meg a program célja, amit az indulás előtt Pletser Ádám, az Értékmentők csapatának – ők a szervezők és az ötletgazdák – vezetője így jelölt meg: a sport és a kultúra összekapcsolása. Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője autós hátvédként kísérte a mezőnyt. Az indulás előtt lapunknak elmondta, egy kicsit mindig más megállókat, látnivalókat iktatnak majd be. Ugyanis folytatás következik: augusztus 1-jén, majd augusztus 14-én, mindkét alkalommal 9 órától. Találkozó a stadionnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában