ők is voltak fiatalok

2021.07.28. 14:00

Hűtse le magát nagyszüleink nyaralós képeivel

Nemcsak a nyár, de egy elég velős hőségriadó kellős közepén is tartunk jelenleg.

feol.hu

Fotó: Fortepan

Hétfő déltől egészen péntek éjfélig hirdetett harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos. Erre akkor van példa, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Minden kétséget kizáróan tehát forró napok vannak mögöttünk és előttünk is. A legjobb védekezés pedig a támadás... Jelen esetünkben a strandok letámadása.

A legkorábbi kép, amit Velencei-tavi fürdőzőkről találtunk, 1924-ből származik. Ez azt jelenti, hogy (legalább) 97 évvel ezelőtt is tudták már, mi a dörgés. Akik a napokban nyaralásukat töltik, a lehető legjobban teszik azt, akik pedig dolgoznak, vagy otthonukban próbálják átvészelni a tikkasztó hőséget, számukra virtuális csobbanásra készültünk, Magyarország harmadik legnagyobb természetes tavába!

Fotó: Fortepan

Ez a legelső kép, amit a Velencei-tó keresőszóra kidob az internetes képarchívum. A déli parton 1924-ben készült felvételen nemcsak a Bence-hegyet, illetve a Csúcsos-hegyet csodálhatjuk meg a háttérben, de bepillantást nyerhetünk a korabeli férfi fürdőruhadivatba is.

Fotó: Fortepan / Szöllősy Kálmán

Repüljünk is tovább, egészen pontosan 13 évet előre. Ezen a fotón a női fürdőruhadivatba nyerhetünk bepillantást a Velencénél készült képen. A minden alakot tökéletesen kiemelő fürdőruha mellett elengedhetetlen kellék volt a fürdősapka is.

Fotó: Fortepan / Rosta László

1944-ben járunk. A képen jól látszik, hogy csónakázó emberek közelítenek a part felé, ahol két ló hűsöl a vízben, hátukon a gazdáikkal. Ha akkor is hasonló meleg volt, nem tudunk velük vitatkozni!

Fotó: Fortepan / Hetényi Zsuzsa

A felvétel Agárdon készült, 1957-ben. Rengeteget változott mostanra a divat, láthatjuk, hogy a férfiak már csak fecskenadrágot viselnek. A kabinsoron tomboló nyár összehozza az embereket. Beszélgetnek, játszanak, lángost majszolnak. Milyen gondtalannak is tűnnek.

Fotó: Fortepan

Újabb 10 évet eveztünk előre az időben és már találkozhatunk is egy kényelmi eszközzel, egy egyszerű, de nagyszerű „vízi bútorral”, az úszógumival. A kép alapján úgy tűnhet, a lányok most veszik először birtokba.

Ha kedvet kaptak ahhoz, hogy személyesen is közelebbi kapcsolatba kerüljenek a Velencei-tóval, kellemes, 25 fokos hőmérsékletre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában