Céges és magánautóra is

2021.07.21. 20:00

Lakásonként maximum kettő parkolóbérletet vehetnek az autósok Fehérváron

Ismét fizetni kell a közterületi parkolásért. Íme a jelenleg érvényben lévő lakossági bérletre vonatkozó szabályok.

Héjj Vivien

Hosszú kihagyás után ismét fizetni kell a parkolásért

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az érvényben lévő rendelet szerint lakossági – 5 ezer forintos – bérlet kiadható gyalogos övezetben, kiemelt várakozási övezetben, valamint I-II-III. várakozási övezetben állandó lakhellyel rendelkező és az I-IIIII. várakozási övezetben tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek részére.

Lakossági parkolóbérlet gyalogos övezetben vagy kiemelt várakozási övezetben egy lakcímre legfeljebb kettő, az adott lakcímen állandó lakhellyel rendelkező személy számára adható ki. Az I-II-III. várakozási övezetben érvényes bérletet egy lakcímre legfeljebb kettő, az adott lakcímen állandó lakhellyel rendelkező vagy egy, az adott lakcímen állandó lakhellyel és egy, az adott lakcímen tartózkodási hellyel rendelkező személy vásárolhat.

Hosszú kihagyás után ismét fizetni kell a parkolásért
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A lakossági bérlet kiváltásának feltétele, hogy a jármű forgalmi engedélyében szereplő lakcím megegyezzen a bérletet kiváltó személy hatósági igazolványán szereplő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.

Céges autóra is jár

Ez a kitétel elsődlegesen azoknak jelenthet problémát, akik céges autóval járnak. Céges járműre lakcímenként egy kedvezményes parkolóbérlet váltható ki abban az esetben, ha az adott lakcímre más jogcímen nem vásároltak bérletet.

– Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy magán­autót is fenn tud tartani, és még a munkaadója is biztosít számára céges gépjárművet magánhasználatra, hazajárásra, annak el kell döntenie, hogy melyik autóra vált ki kedvezményes lakossági bérletet – mondta korábban lapunknak Fenyves Balázs, a városgondnokság parkolási csoportvezetője.

Ha a két jármű közül a sajátjukat részesítik előnyben, akkor a céges autóra – a munkáltató beleegyezésével – évi 200 vagy havi 20 ezer forintért vehetnek bérletet. Az összeg talán nem túlzás, ha figyelembe vesszük, hogy a munkáltató által biztosított jármű fenntartási költsége jellemzően nem a magánszemélyt terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában