ÖKOTURISZTIKa

2021.07.15. 15:46

Az ország egyik legcsendesebb pontján áll a Vértes legújabb gyöngyszeme

Több mint 800 millió forintos pályázati forrás részeként épült a modern kor igényeinek megfelelő ökoturisztikai központ és turistaház az ország egyik legcsendesebb pontján, az Oroszlány és Csákvár közt félúton, a megyehatáron éppen túl fekvő Kőhányáspusztán.

Wágner Zsanett

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Különös napra ébredtünk – így vélekedett Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház szerdai átadóján. Miként fogalmazott: az Esterházyak méltó alapot biztosítottak, amire bátran lehet építkezni. A több mint 800 millió forintos projekt két pályázatból valósulhat meg: egy uniósból és egy kormánytámogatás által, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. A túrázóknak jó hír, hogy jövő héttől már fogadja látogatóit a központ.

– Szinte hazajárok, gyerekkoromban sokszor vadásztam a területen – ezt már dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondta, aki Szent Ágostont idézve hangsúlyozta: amint közelebbről is megnézünk egy fát, visszatalálunk a természet rendjéhez. Facebook-oldalán így fogalmazott: „átadtuk az ország egyik legcsendesebb helyen, a Vértes belsejében, azt a turisztikai komplexumot,

ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe való visszatérés felszabadító élményét.”

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő vette át a szót, aki a nagy múltú arisztokrata család több száz éves hagyatékairól emlékezett meg beszédében. A felsorolásból kitűnt: zárda, kápolna, tűzoltótorony, iskolák és kisdedóvók valamint a Móricmajor is szellemi hagyaték a környéken – írja a kemma.hu oldal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában