Frissen Fejérből

2021.07.28. 07:15

A Pákász-tanya ismét megtelt élettel: állami gondozott gyerekek üdültek

Akárcsak az előző évek testvértáborai iránt, idén is nagy volt az érdeklődés a saját családjuk nélkül, más-más ellátási helyen nevelkedő 4–16 év közötti testvérpárok részéről. Így már a tavaszi meghirdetés után be is teltek a tábori helyek a Pákász-tanyán.

S. Töttő Rita

Élmény volt az együtt töltött idő a testvéreknek az agárdi táborban

Fotó: Janó Andorné

Kellő odafigyeléssel, empátiával, biztonságban és sok, számukra szervezett programmal tölthették az állami gondozott gyermekek a felhőtlen boldogság napjait a székesfehérvári „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület által szervezett és megvalósított XXIII. Testvértáborban. Janó Andorné Ildikó elnök-táborvezető így mesélt az élményekről: – Délelőttönként a táborlakók ismeretterjesztő programokon vettek részt, melyeket a Székesfehérvárról érkezett szakemberek vezettek.

Az első nap az ismerkedésé volt, csapatépítési játékokkal és a 10 év alatti táborlakóknak meséléssel, diavetítéssel zártuk a napot. A kamaszokkal pedig késő éjszakáig beszélgettünk. Második nap délelőtt Pocsai Júlia és Teca néni vezetésével farost lemezre akril festékkel nyári, vízparti képet festettek a táborlakók Anett, Gitta, Ildikó néni, Julcsi és Magdi néni segítségével. Itt a színek és a formák fejlesztése volt az elsődleges, amit mi örömfestésnek nevezünk már évek óta. Idén is a végeredmény nagy önbizalmat adott a kevésbé magabiztos gyermekeknek is – tudtuk meg.

Ahogyan azt is: a következő napokban volt sárkányhajó-túra, fürdőzések, tóparti séta is. Paréj Gabriella vezetésével pedig Rémes kalózkapitány meséi alapján kincsek után kutattak. Közben nagyon sok időt töltöttek közös tevékenységgel, játékokkal a testvérek. Élményeket, tapasztalatokat szereztek az együtt töltött idő alatt egymásról.

Élmény volt az együtt töltött idő a testvéreknek az agárdi táborban
Fotó: Janó Andorné

– Fontos, hogy megértsék, és ha lehet, el is fogadják, hogy miért is nevelkednek saját családjukon kívül, illetve másmás ellátási helyen – fogalmazott a táborvezető. Volt részük a gyerekeknek esőben és kánikulai melegben egyaránt ez alatt a pár nap alatt: – Amikor kánikulai meleg köszöntött ránk, az egész napunkat – közkívánatra – a Velencei-tó partján, úszástanulással, fürdőzéssel, sár- és homokvárépítéssel, és hosszú beszélgetésekkel töltöttük. A búcsúesten az Alba Regia Szimfonikus Zenekar négy tagja látogatott meg minket, Burján Gabriella vezetésével. A művészek vonósnégyeskoncertet adtak számunkra a Pákász-tanya kertjében, a többi kempingező legnagyobb csodálatára. Kivételes élményben lehetett részük a testvértáboros gyermekeknek, akik életükben először hallgathattak élő komolyzenét, egy kis magyarázattal az elhangzott darabok előtt és hangszerismerkedéssel a koncert után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában