Egy rózsadombi piknik

2021.07.26. 07:20

A miniszter is ellátogatott a bakonykúti katonai sport és gasztro eseményre

A helyi önkormányzat helyet és lehetőséget adott a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának, hogy sportversenyekkel, valamint kulináris kalandokkal tűzdelt eseményét az apró faluban tartsa meg. A szombati eseményre a honvédelmi miniszter is ellátogatott.

Palocsai Jenő

A helyi önkormányzat helyet és lehetőséget adott a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának, hogy sportversenyekkel, valamint kulináris kalandokkal tűzdelt eseményét az apró faluban tartsa meg. A szombati rendezvényre a honvédelmi miniszter is ellátogatott. A falu alsó pontján, a jelenleg éppen kiszáradt patak partja melletti, fák által koszorúzott tisztáson zajlott a nagy nap, immár kilencedik alkalommal. Tavaly fordult elő először, hogy a légpuskalövészet, kézigránátdobás, darts, lengőteke és kapura rúgás mellett főzőversenyt is indítottak a szervezők…

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A falu alsó pontján, a jelenleg éppen kiszáradt patak partja melletti fák által koszorúzott tisztáson tartotta a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja a Piknik, sportnap és főzőverseny elnevezésű, immár hagyományossá vált rendezvényét.

Vadon Gábor nyá. ezredes, a Klub elnöke elmondta: – Kilenc éve van ez a rendezvény. Kezdetben Várpalota mellett a Karszttavaknál tartottuk, ahová 60-80 fő szokott kilátogatni. Korábban még nem volt főzőverseny, csak egy nagy bográcsban készült az étel és közben zajlottak a sortrendezvények. Tavaly volt először, hogy a légpuska-lövészet, kézigránát-dobás, darts, lengőtekekapura rúgás mellett főzőversenyt is indítottunk.

A helyi önkormányzat helyet és lehetőséget adott a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának, hogy sportversenyekkel, valamint kulináris kalandokkal tűzdelt eseményét az apró faluban tartsa meg.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bakonykútiban a helyi főzőcsapattal együtt hat alakulat küzdött az első helyért és az ajándékokért. Miközben a kondérokkal hadba induló csapatok a fák árnyékában dolgoztak, a tisztáson felállított színpadon Marics József köszöntötte a vendégeket és a versenyzőket. A polgármester elmondta: – Nagyon örülök annak, hogy a klub Bakonykútit kérte meg, hogy a rendezvényt megtarthassák. Fontos a kapcsolat a lakosok és a honvédség között és ez egy jó alkalom erre.

A falut bemutatva a polgármester beszámolt arról is, hogy a lakosság száma gyarapodik és ezzel párhuzamosan érkeznek a fejlesztések is. Három év alatt 100 millió forint került a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a közösségi ház és a templom felújítására.

Marics hangsúlyozta azt is, hogy egy kis település életében nagy és ritka dolog, hogy egy kormánytag látogat el a rendezvényére, mert ez is jelzi, hogy nem csak akkor vagyunk fontosak a honvédségnek, mikor a türelmünket kérik, hanem máskor is.

Törő Gábor elmondta, hogy a település nagyságrendekkel több fejlesztési forrást vonzott be, mint amennyi a falu teljes költségvetése. Az országgyűlési képviselő hozzátette: – Amikor képviselő lettem, akkor százhatan laktak itt. Mára a lakosság 173 fő és talán elmondhatjuk, hogy ez a megye Rózsadombja.

Tavaly volt az első alkalom, hogy „versenyfőztek” is a rendezvény keretében
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A meleg ellenére szép számú hallgatóság állt a napon, a színpad előtt, melyről a korábbiakon túl Benkő Tibor is köszöntötte őket.

A honvédelmi miniszter elmondta: – A pandémiás helyzet nemcsak tragédiák sorát jelentette, hanem az együvé tartozás, a közös lét alapjait rombolta szét. Ezt vissza kell építeni és úgy látom, Bakonykúti jó irányban halad ezen az úton. Azért is szívesen jöttem ide, mert 46 évvel ezelőtt éppen itt kezdtem meg katonai pályámat és a lakosoktól én is elnézést kérek, mert annak idején mi is háborgattuk önöket a nagy ágyúzörejekkel, hiszen tüzérekként szolgáltam 43 éven keresztül, mielőtt a tárca élére kerültem.

Benkő kifejtette, hogy minden olyan településhez van kötődése, ami lő- és gyakorlótér mellett helyezkedik el. Tisztában van azzal, hogy milyen gondot jelentenek a zajhatások az ottlakók számára, de mégis kérik a települések megértését, mert valahol ki kell képezni a katonákat. Időben fel kell készülni a világ kihívásaira és ehhez kell egy jól képzett Magyar Honvédség, ahol mindig rendelkezésre állnak a szakemberek, legyenek fiatalok vagy éppenséggel már idősebb korúak. Utóbbiak tudnak segíteni abban, hogy az új generációk megértsék, mit jelent a haza, a haza iránti elköteleződés, hogy mit is jelent a honvédelem? A fiatalok pedig azért kellenek, hogy életerősen tudjanak és akarjanak részt venni a haza védelmében.

A honvédelmi miniszter hozzátette: – Hallottam, hogy a településen ivóvíz-problémákkal küzdenek. Azt megígérhetem, hogy amit ebben az ügyben el tud követni a kormány, azt megtesszük. Ebben tudunk segíteni, a zajhatás megszüntetésében nem.

A kormánytag végiglátogatta a főzőverseny valamennyi állomását, majd tett egy rövid kitérőt a lőtérre a csörlőházhoz. Közben a Kákics zenekar hangszerei által még hangulatosabb parkban elkezdődött az ebéd a főzőverseny csapatai által készített ételekből, köztük a helyi csapat finomságából, melyet Szabó László mesterszakács és csapata készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában