Frissen Fejérből

2021.07.06. 09:00

A falvak lakóinak életét megkönnyítő lépés az etyek-botpusztai elágazás fejlesztése

A sikeres Magyar Falu Program úthálózat-fejlesztési programjában főleg a négy-öt számjegyű utak korszerűsítése folyik.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal

Az etyek-botpusztai elágazásnál öt út fut össze, mondta el Németh István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója, s úgy minősítette: rendezetlen a közlekedési helyzet. A kialakítandó körforgalommal, s a világítás, járdakapcsolatok elkészültével korszerű csomóponttá válik a helyszín. Az Etyek határától a régi gesztenyesoron átvezető út az 1-es főútig, Háromrózsáig tart, s kihagyták a botpusztai lakóparknál a 300 méteres szakaszt, ahol most megkezdik a munkálatokat. Egy régi kis kőhíd is megújul, a kivágott fák helyett újakat, valamint ezerötszáz cserjét ültetnek el. A november végéig tartó időszakban félpályás közlekedés folyik, a teljes költségek 952,5 millió forintra rúgnak. Zólyomi Tamás polgármester hozzátette: szép lakóparkok nőttek ki a földből az elmúlt harminc év alatt Etyek körül, ám a mezőgazdasági területből építési telkekké vált föld haszna nem folyt be a település belső fejlesztésére. Ezt kell pótolni és ellensúlyozni a mai településfejlesztési koncepció során.

Tájékoztató a megújulás előtt álló részekről
Fotó: Kricskovics Antal

2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára hozta létre a kormány a Magyar Falu Programot, amelyet Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos felügyel. 2021-ben 250 milliárd forintos országos kerettel folyik a program – mondta el Tessely Zoltán országgyűlési képviselő Száron, az 1650 méter hosszú út felújításának megkezdése alkalmából. Németh Norbert polgármester és Molnár István útépítő szakember újdonsággal is szolgáltak: a 340,5 milliós beruházáson nemzetközi szabadalommal bíró speciális gép dolgozik majd: a szerkezet elöl felmarja, s elnyeli az aszfaltot, belül a szükséges kötő- és egyéb anyagokkal vegyíti, majd a végén leteríti a kész útburkolatot. Gyors, korszerű, környezetbarát és hatékony eljárás során újul meg az 1967-től csupán javításokon átesett szári út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában