Frissen Fejérből

2021.06.15. 20:00

Vonzó a nadapi rét levegője

A járvány miatt megnövekedett a természetbe menekülők száma, ám úgy tűnik, ma már a természet is fellélegezhet.

Tihanyi Tamás

Pákozd külterületén is kitették a figyelmeztető táblákat

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-hegységben a védett növények és a sérülékeny fajok komoly veszélynek vannak kitéve, ez elsősorban a járvány alatt vált riasztóvá. Beszámoltunk arról, hogy látványos nyomai lettek a pusztításnak, például a híres nadapi rét környékét szántották fel autósok, motorosok, kvadosok. A szemetelés pedig mindig fájó gond. Erre hívta fel a figyelmet Tarsoly Péter barlangász-kutató, aki elvállalta, hogy egy kezdeményezés élére áll. A csoport célja elsősorban a nadapi rét, egy csodálatos élőhely megmentése a helyi védettség elérésével. Sokan, közöttük ismert helybéliek is csatlakoztak.

– A helyi védettséggel kapcsolatban egyelőre nem sikerült előbbre lépni, de azt eleve tudtuk, hogy több hónapig tartó adatgyűjtésre lesz szükség a védett fajok felmérése miatt – mondta Tarsoly. Az volt az eredeti elképzelés, hogy körülbelül a nyár végére lehet összeállítani a szükséges dokumentációt. A szakember leszögezte, egy vegetációs időszakot mindenképpen meg akartak várni, hogy magalapozott legyen a helyi védettség érdekében benyújtott kérelem.

Jó hír, hogy ehhez nyújthat segítséget a pázmándi Természet- és Vadvédelmi Ökoturisztikai Központ tábora, amelynek szakmai vezetője elvállalta, hogy segítőivel elvégzi a nadapi rét felmérését, és így a természetvédelmi beadványhoz egy szélesebb, átfogóbb adatgyűjtés történik.

Pákozd külterületén is kitették a figyelmeztető táblákat
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Érezhetően kisebb a terhelése a Velencei-hegységnek és a tó környékének most, hogy megszűnőben a járvány – összegzett Tarsoly Péter. Szerinte kevesebben keresik fel kirándulás céljából az erdőket, mint ahogyan az a korlátozások előtt tapasztalható volt, ezért a problémák sem annyira égetőek, ám valósak maradtak. Az illetéktelen behajtások száma és az illegális hulladék elhelyezése alacsonyabb értéket mutat, mint hetekkel korábban. Egymást érték az önkéntesek bevonásával megvalósult szemétgyűjtő akciók, de sokat segített, hogy nemcsak Nadap, de például Pákozd önkormányzata is figyelmeztető táblákat helyezett el a leginkább veszélyeztetett területeken.

– Van ennek visszatartó ereje – mondta Tarsoly Péter. – A nadapi önkormányzat által elhelyezett tábláknak köszönhetően például az általunk annyira féltett rét aljánál azt lehet mondani, hogy körülbelül tízből hét autós most már nem parkol rossz helyre. Úgy látjuk, a hozzánk látogatók nagyobbik része megértette, ez miért fontos.

A civilek munkájának lendületet adhat, hogy formálódik egy összefogás a tókörnyéki önkormányzatok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában