Frissen Fejérből

2021.06.28. 07:45

Vigasság tűzzel-vassal – Tizenhatodszor gyűltek össze a kézművesek a Rác utcában

A sorban a tizenhetedik Tűzzel-vassal Fesztivál hivatalos megnyitását díszlövéssel is megpecsételték szombaton délelőtt a szerb-ortodox templom árnyas kertjében. A kis mo­zs­árágyú kanócát a polgármester gyújtotta meg.

V. Varga József

Késes standok sorakoztak: Milyen a fogása? Ide nekem vagy öt-hat bicskát!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A késes találkozót annak idején azért találták ki, hogy a szakmát megmentsék. A kezdetek kezdetén csupán öt-hat kiállító jelentkezett, hogy bemutassa mesterségét és portékáját a nagyközönség előtt, de az ötlet, szerénytelenség nélkül mondható, az évek során felettébb sikeresnek bizonyult, ugyanis a mostani fesztiválon már ötvenegy késes mester sorakozott fel standjával az utca két oldalán.

Késes standok sorakoztak: Milyen a fogása? Ide nekem vagy öt-hat bicskát!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Külön öröm, hogy az apák, a nagypapák mellett megjelentek a gyerekek, az unokák is – emelte ki köszöntőjében Szenczi Jánosné Zsuzsanna szövő, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke. – Szerencsére egyre több a fiatal, akik meg akarják ismerni, és művelni is szeretnék ezt a szép kézműves szakmát. És akiktől át lehet venni a stafétát – hiszen sem késes-, sem kovácsképzés nincs az országban – egyszersmind itt is vannak. Ha Rác utca, akkor kézművesség, és ha kézművesség, akkor Rác utca! – a mondás jól ismert. Megnyitójában erre is hivatkozott Cser-Palkovics András polgármester.

– Jó érzéssel tölthet el bennünket, hogy újra együtt lehetünk, hogy újra közösségbe mehetünk – hangsúlyozta a városvezető. – Belekóstolhatunk a hagyományőrzésbe ezen a szép helyen, a skanzenben, itt, a város szívében, ahol régmúltunk megőrzendő szeletei köszönnek vissza.

– Szép és tartalmas napot kívánok mindenkinek, jó szórakozást, élőben, személyesen – tette hozzá. – Úgy gondolom, a vírushelyzetben eltöltött másfél év elteltével van ezeknek a mondatoknak igazi jelentőségük. Visszakaptunk kicsit az életünket – becsüljük meg, vigyázzunk rá!

Hogy mi az a kvircedli? Kérdezd Sáriczné Zsuzsát!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend nagymestere az ünnepélyes megnyitót követően kérte fel a megyeszékhely „főispánját” a díszlövés megtételére. Bizony nagyot durrant. Kikiáltó uram, alias Szabó Miklós Bence, a fehérvári Szabad Színház Társulat tagja, kedvesen buzdítva a népeket meg is jegyezte: a díszlövés hangját ütemes tapssal lehet tompítani, ezt mondják a témára vonatkozó kutatások.

A polgármestert és az egyesület elnökét aztán a lovagrend díszőrsége kísérte a Rác utca 27. szám alá, ahol felszögelték az egyesület portájának kapujára az aktuális emléktáblát.

A forgatag az idén is lenyűgöző volt: a késesek, a kovácsok mellett más kézművesek is felvonultak, a gyerekekre népi fajátékok vártak, bemutatózott a lovagrend, benépesült a színpad színjátszókkal, néptáncosokkal, kinyitott az asszonyműhely, az érdeklődők a fegyverkovács- és a juhászmesterség fortélyaival és eszközeivel is megismerkedhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában