Frissen Fejérből

2021.06.10. 21:30

Új iskola épül Ráckeresztúron, száz éve nem volt ekkora beruházás

A Petőfi Sándor Általános Iskola két helyen és épületben működik, nagyon várják a megújulást. A négy éve megkezdődött folyamat célba ért, tizenöt hónap múlva megszólal a csengő a korszerű, kétszintes épületben.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Igazgatóság vezetője röviden beszámolt az eltelt négy év folyamatairól: akkor nyertek 277 millió forintot a beruházásra, de még nem voltak készen a tervek. Azóta óriási árrobbanás történt az építőiparban, ami persze jótékonyan maga után vonta a munkabérek emelkedését is, szólt az árnyalt elemzés.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezért volt szükség az újabb, nemzeti forrásból származó támogatásra. A végleges összeg 680 millió forint lesz, mondta el Szentes-Mabda Katalin polgármester, hozzátéve, a kis település is rajta van a térképen, s úgy érzik, jogos e beruházás. Száz év alatt nem jutott enynyi pénz egyszerre a községnek, mondta. Az intézmény nevében Gergics Mihályné iskolaigazgató mutatta be a látványtervet a csütörtökön reggel, „iskolakezdési” nyolc órakor tartott tájékoztatón, amelyen részt vett Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán rendhagyó módon idézte Hadházy Ákos ellenzéki képviselőt, aki gúnyosan nyilatkozott a ráckeresztúri iskolaépítésről, mondván, miért kerül ennyibe, „lopni” fognak a közpénzből, s miért „totojáztak” négy évig? Tessely Zoltán szerint miért ne épülhetne egy kis faluban iskola, ahol nehezebb körülmények között teljesítenek felnőttek, gyerekek? A kiviteli tervek elkészítése, a közbeszerzés, a pályáztatás és a közbejött pandémia valóban időt vett igénybe, s nagy várakozás övezi az iskola elkészültét. Tréfásan jó „totojázást” kívánt a beruházáshoz, amely a kicsengetés után azonnal megkezdődik. A kétszintes épületben tizenkét tanterem, tornaterem, melegítőkonyha, étkező, fejlesztőszobák és kiszolgálóhelyiségek állnak rendelkezésre. Tágas közösségi tér is helyet kapott az épületben, az ünnepségek, közös események méltó megtartására. A tervek szerint tizenöt hónap múlva egy helyre járnak végre alsósok és felsősök reggelente iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában